Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

BANA: Samo pobornici rata i političke neznalice mogu nazvati rezoluciju o genocidu u Srebrenici ”prvorazrednim političkim pitanjem”

Iz te organizacije osudili su ''anticivilizacijske'' izjave, negiranje genocida i prijetnje koje stižu iz ''velikosrpskih kuhinja'' i krugova u Crnoj Gori vezano za rezoluciji UN o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Samo pobornici rata, zla, krvi i genocida nad Bošnjacima i istrebljenja jednog nevinog autohtonog europskog naroda, političke neznalice i diletanti mogu nazvati rezoluciju o genocidu u Srebrenici “prvorazrednim političkim pitanjem”, kako je to u pismu Vladi CG i ministrima istakao predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u CG Momčilo Vuksanović, saopštili su iz Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Iz te organizacije osudili su “anticivilizacijske” izjave, negiranje genocida i prijetnje koje stižu iz “velikosrpskih kuhinja” i krugova u Crnoj Gori vezano za rezoluciji UN o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Nameće se logično pitanje, ako je rezolucija “prvorazredno političko pitanje” šta je onda agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, udruženi zločinački poduhvat, genocid koji je počinjen nad Bošnjacima?! Naravno da je poznato da je sve dobro planirano u vrhu sistema državnog i paradržavnog političkog i vojnog aparata iz ratnih 90-tih, Srbije i Crne Gore, i velikosrpske paratvorevine unutar međunarodno priznate države Bosni i Hercegovine. Ta srpska tvorevina je stvorena na krvlju i kostima prvenstveno Bošnjaka ali i drugih nesrba, a počinile su ga vojne i policijske strukture, tako su presudili i internacionalni sudovi. To itekako treba biti jasno srpskom narodu u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Da budemo jasni, genocid su presudili internacionalni sudovi u Haagu koje je osnovan od strane UN, Sud BiH i u nizu država koji su sudili i presudili ratnim zločincima koji izdržavaju zatvorske kazne u niz europskih država. Ono što srpski narod treba da zna, sa izjavama poput izvjesnog Vuksanovića, te vojvode Mandića, Kneževića i dr. a koji su pod uticajem velikonacionalističke političke hunte koju predvode Vučić i Dodik, ustvari svjesno nameću srpskom narodu kolektivnu odgovornost za genocid, dok rezolucija o genocidi u Srebrenici ustvari spašava srpski narod od političkog sljepila Vučića i Dodika, ali i onog dijela SPC-a, koji ih huškaju svoje stado na žrtve genocida”, naveli su u saopštenju.

Dodali su i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kovao zanat u “četničkim brlozima” Vojislava Šešelja i Slavka Aleskića, kao i to da je bio dio ratnog Miloševićevog propagandnog aparata.

“U jeku genocida u Srebrenici, balio je sa skupštinske govornice Srbije i porijetio kako će “za jednog Srbina ubiti sto muslimana”. Na drugoj strani, Dodik je prvi srpski političar koji je hrabro osudio genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i pozvao ratne zločince Karadžića i Mladića da se predaju ili će biti uhapšeni i izručeni Haagu. Vlasti Srbije su uhapsili Miloševića (umro je u pritvorskoj jedinici); Karadžića i Mladića i brojne druge i izručili ih Tribunalu u den Haagu, gdje su osuđeni na doživotne robije. Srpska politička elita, poput Dodika, prozivali su ih za genocid, pljačke i ratne zločine, ali sada kada su iza zatvorskih rešetaka, nazivaju ih ‘erojima. Sve je to dostupno na pretriživačima. Ali nakon svega, Vučić i Dodik pokušavaju svoje političke i privredne malverzacije da operu preko leđa naroda, a rezolucija o genocidu u Srebrenici im je samo da skrenu pozornost i da pokažu svojih”, kazali su iz te asocijacije.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori, pa i Andija Mandić i, Milan Knežević, smatraju oni, trebali bi da pozovu na odgovornost one sunarodnike koji su učestvovali u genocidu nad svojim komšijama Bošnjacim, umjesto što bi, kako kažu, da državne institucije litijaški drže pod kontrolom i da se sprovodi samo ono što se uklapa u njihovu političku pamet.

“Drugo, Dodika javno pozovu da podnese ostavku zato što je on prvi srpski političar koji je s pravom osudio genocid nad Bošnjacima koji su počinile političke, vojne i policijske strukture Rs-a. Konačno nakon 30 godina i budućih generacija civilizacijski je čin da svi bezrezervno podrže rezoluciju o genocidu u Srebrenici i da se nikad i nikome ne dogodi bilo gdje u svijetu! Ujedno da svi koji podstiču na genocid, veličaju ratne zločince i negaju genocid da budu zakonski kažnjeni”, zaključili su.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve