Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Balkan je neizbježna sudbina za Italiju

Ovaj autorski tekst koji potpisuje italijanski Ministar vanskih poslova Antonio Tajani, napisan je uoči konferencije ''Italija i Zapadni Balkan: rast i integracija. Ciljevi, instrumenti i mogućnosti za Sistem promocije Italije'' koja će se održati u Trstu 24. januara 2023. godine

Sudbina Evrope se, na dramatičan način, ovih mjeseci vrti oko Ukrajine. Ali sudbina našeg kontinenta je vezana i za ono što će se događati na Zapadnom Balkanu. Istorija nas uči o strateškom značaju koji ova regija ima za našu sigurnost. Trenutne međunarodne dinamike izoštravaju geo-politički značaj Zapadnog Balkana za cijelu Evropu, a posebno za susjedne zemlje kao što je Italija. Od prvog dana mog mandata radio sam na obnovi italijanske diplomatske akcije s druge strane Jadrana.

Za Italiju, Balkan je neizbježna sudbina. Naša istorija, naša kultura, naša ekonomija su neraskidivo vezani za ovu oblast. I to vjekovima. Svjesni smo da izazovi sa kojima se moramo suočiti, od energetske krize do borbe protiv ilegalnih migracija, traže udružen pristup i zajednička rješenja. Ciljati na jačanje partnerstva između Italije i Zapadnog Balkana znači investirati u našu budućnost. Put do definitivne stabilizacije Zapadnog Balkana ide kroz njegovo čvrsto vezivanje za Evropsku uniju i njene vrijednosti. Italija je u to u potpunosti ubijeđena, i na prvoj je liniji u Briselu kako bi osigurala konkretan napredak u tom pravcu. Proširenje treba da ponovo na dinamičan način podržava reformsku agendu zemalja regiona. Jedan značajan rezultat smo već postigli u Savjetu Evrope u decembru kada je, upravo zahvaljujući aktivnoj ulozi Italije, Bosni i Hercegovini dodijeljen status zemlje kandidata. Ali, naredni korak je ubrzavanje integracije regije u Evropsku uniju. A da bi to učinili, potrebno je da podržimo društveno-ekonomski razvoj. Na ekonomskom planu, pomjeranje lanaca vrijednosti koje je pokrenula pandemija Kovid-a, otvorilo je preduzećima značajne mogućnosti. Procjena Svjetske banke je da je tokom prvog semestra 2022. godine ekonomija regije zabilježila značajan rast, iznad očekivanja, koji su pokrenuli lična potrošnja i investicije. Sa rastom BDP-a od +3,4% balkanski rezultati su bili iznad rezultata eurozone (+2,5%). Planom od 30. milijardi eura za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, Evropska unija cilja na razvoj i modernizaciju infrastruktura i regionalnih mreža, promociju zelene i digitalne tranzicije, podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu mladih. Naša preduzeća imaju sve preduslove da u ovoj igri budu protagonisti.

Od finansijskih usluga pa do mehanike, preko automobilske industrije do energije, naša preduzeća već danas značajno doprinose ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regiji. To prisustvo sada treba obnoviti i produbiti. Preduzeća mogu da računaju na punu podršku Vlade i institucija.

Upravo iz ovog razloga sam odlučio da 24. januara u Trstu organizujem nacionalnu konferenciju koncentrisanu na partnerstvo Italije i Balkana. Namjera je da se podijele ciljevi i operativni instrumenti koje treba staviti na raspolaganje našim operaterima, procjenjujući konkretne mogućnosti koje saradnja sa tim zemljama može pružiti Sistemu promocije Italije.

Sastanak u Trstu će biti prilika za uspoređivanje i dijalog između Vlade i nacionalnih proizvođača, kako bi zajedno izradili sveobuhvatnu, ambicioznu i široku strategiju. Polazimo od Trsta i regije Friuli Venecija Đulija, oblasti koja je oduvijek bila most između Italije i Dunavskobalkanske regije, i sposobna da se nametne na međunarodnim tržištima zahvaljujući viziji i inovativnom duhu njene poslovne zajednice. Konferencija koja se održava 24. januara je samo polazna tačka. Prvi neposredni operativni korak je zakazan za mart u Beogradu gdje se organizuje biznis forum Italija-Srbija, nakon kojeg će uslijediti jedan događaj na visokom političkom nivou u Rimu sa našim regionalnim partnerima, i organizacija konferencije o Koridoru VIII. Razvijanje ekonomije Zapadnog Balkana pomaže cijeloj Evropi, ali prije svega pomaže miru u Evropi.

Autor je potpredsjednik Vlade i Ministar vanjskih poslova Republike Italije

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve