Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Anđušić: Izvještaj potvrdio da je Crna Gora i dalje lider u integracijama

“Takođe, raduje nas činjenica da je Crna Gora prepoznata kao država koja njeguje regionalnu saradnju i sa svim susjedima ima dobre odnose”, naglasio je Anđušić

Najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore na realan način oslikava sve evidentne napretke, kao i nedostatke i izazove sa kojima se treba suočiti u narednom periodu pregovaračkog procesa. Izvještaj, kroz prepoznatljivu formu, prije svega potvrđuje status Crne Gore kao regionalnog predvodnika procesa evropskih integracija sa osvrtom na jasan napredak u značajnom broju oblasti. Takođe, izvještaj sadrži i jasne preporuke o potrebama poboljšanja stanja u jednom broju poglavlja, saopštio je danas Mihailo Anđušić iz Demokratske partije socijalista.

Anđušić

On je istakao da su ocjene vezane za napredak u veoma važnim oblastima kao što su ljudska prava, zaštita životne sredine, a posebno nauka i istraživanje pokazatelj, prije svega, predanog i odgovornog rada u prethodnom periodu kao i potvrda opravdanja statusa lidera integracionog procesa na ovom prostoru.

“Takođe, raduje nas činjenica da je Crna Gora prepoznata kao država koja njeguje regionalnu saradnju i sa svim susjedima ima dobre odnose”, naglasio je Anđušić.

Kako je dodao, reforma javne uprave, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i sloboda medija su neke od prioritenih oblasti pred kojima su ozbiljni izazovi i na kojima je u kontinuitetu bio fokus prethodnih Vlada i za koje se nadaju da će ostati prioritet u narednom periodu.

“Svakako, očekujemo da partije koje su do sada bile u opoziciji, i totalnim ili djelimičnim bojkotom Parlamenta opstruirale mnoge reformske procese, posebno iz oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, u novonastalim okolnostima, pokažu veću ozbiljnost i odgovornost”, poručio je Anđušić.

Naglasio je da dosadašnji pristup kada je pregovarački proces u pitanju, da u svakoj pojedinačnoj oblasti kvalitet reformi treba biti prioritet u odnosu na brzinu pregovora i jurenje rokova, predstavlja ozbiljan proces i iziskuje vrijeme, ali sa druge strane predstavlja jedinu garanciju suštinskog napretka društva.

“Dosadašnja dostignuća DPS-a sa svojim koalicionim partnerima u procesu EU integracija predstavljaju trajan temelj za sve naredne izazove, a DPS će i u narednom periodu, u kojoj god ulozi bila nastaviti da svojom ulogom doprinosi još jačem i bržem napretku društva. U tom kontekstu, DPS će kao opozicioni akter u Parlamentu konstruktivno nastojati da daje puni doprinos svemu onome za šta opozicija u minulom periodu nije imala demokratskog kapaciteta, a što je predstavljalo značajna ograničenja za ovaj proces”, zaključio je Anđušić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve