Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Anđušić: Nedostatak konsenzusa i problemi unutar PES-a usporavaju formiranje vlade

Ističe da su evropske i evroatlantske integracije bile jedan od najuspješnijih segmenata vladavine DPS-a

Posljednji izvještaj Evropske komisije je najgori od početka pregovora sa Evropskom unijom, kazao je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Mihailo Anđušić u emisiji “Pressing” Gradske TV.

Ističe da su evropske i evroatlantske integracije bile jedan od najuspješnijih segmenata vladavine DPS-a.

“Od 2020. proces evropskih integracija je u potpunosti stao i dodatno se narušio novim inicijativama”, dodaje Anđušić.

Podsjeća da je Crna Gora bila lider na putu evropskih integracija sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i određenim brojem zatvorenih.

“Kompletnu situaciju možemo karakterisati kao nečinjenje prethodnih vlada iz dva razloga – nestručnost, odnosno nedostatak kapaciteta za bavljenje evropskim integracijama i nedostatak volje”, ocjenjuje Anđušić.

Anđušić kaže da je iz intervjua predsjednika države Jakova Milatovića shvatio da Milatovića sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem ima periodičnu komunikaciju. Dodaje da to nije prirodna saradnja dva lidera iste partije.

“Ukoliko nadležni utvrde da afera Do Kvon ima obrise onoga što je najavljivano, to može biti upitno za formiranje nove vlade”, smatra Anđušić.

Prema njegovim riječima, u nedostatku konsenzusa potencijalnih konstituenata nove vlade i unutrašnjih problema koji vladaju u PES-u, pribjegava se krajnjim rokovima kako bi se taj proces produžio do posljednjeg dana do kojeg to dozvoljava Ustav.

“To odgovara najviše PES-u, jer očigledno ima problema da na valjan način koncipira novu vladu”, navodi Anđušić i dodaje da se konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta može očekivati krajem jula.

Razlog tome je, kaže, neodlučnost i nedostatak političke volje da se dođe do dogovora.

Upitan iznenađuju li ga konstantni napadi na medije od strane premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, Anđušić odgovara da je Abazović spreman na sve kako bi bar za mjesec produžio tehnički mandat.

“Puno je bilo inicijativa kada govorimo o medijima. To je jako osjetljiva tema i računam da bi ljudi koji su na državnim funkcijama trebali da imaju dodatan senzibilitet i da na ovakve inicijative ne bi smjeli ni da pomisle, pogotovo da premijer sa te pozicije utiče na državne organe da se bave ovakvim inicijativama”, navodi Anđušić i dodaje da vjeruje da će oni na koje Abazović pokušava da utiče odoljeti pritiscima.

Anđušić poručuje da se nada da će gradske vlasti i nova vlada bolje razmisliti o izgradnji prioritetnih objekata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve