Najvažniji muški hormon koji utiče na njegovu snagu i muževnost, a imaju ga i žene.

Foto: Pexels

Više od 95% ovog hormona stvaraju Ledygove ili intersticijske stanice u testisima kod muškarca. Uloga ovog hormona najviše se javlja u pubertetu, a radi njega su muškarci i žene snažniji, mišićaviji, borbeniji i moćniji.

IMA VELIKU ULOGU I U ŽENSKOM ŽIVOTU

Bez obzira na to što je to testosteron muški polni hormon, izlučuje se i kod žena. Kao i ostali, utiče na ravnotežu ostalih hormona pa tako manjak i previsok nivo ovog hormona mogu imati određene posljedice.

Manjak testosterona kod žena može dovesti do:

smanjene želje za seksom

suve kose i kože

oštećenih i slabih noktiju

Previsok nivo testosterona kod žena može dovesti do:

pojačane dlakavosti i akni

jačeg znojenja i stvaranja tjelesnog mirisa

policističnih jajnika

TESTOSTERON JE JAKO VAŽAN HORMON

Testosteron kod žena i muškaraca ima veliku ulogu u mnogim djelovima organizma. Osim što utiče na stvaranje mišića, on učestvuje u izgradnji kosti, jačanju kose i kože te boljem radu lojnih žlijezda. Ovaj hormon je ključan za postizanje seksualnog uzbuđenja i orgazma jer je nužan za osjetljivost polnog organa i bradavica pri seksualnom uzbuđenju. Pomoći će i u boljem pamćenju, ukloniće stalan hroničan umor i podići raspoloženje.

Muškarci luče jako velike količine testosterona, a nivoi su najviše ujutro od 6-8 sati, te se kasnije taj nivo spušta. Povećana produkcija i lučenje testosterona kod muškaraca se događa u pubertetu što dovodi do naglog rasta i razvoja polnih karakteristika. On će uticati, posebice u pubertetu na stvaranje dlaka, na kožu, glas i razvoj mišića. Pomoći će i daljnjem razvoju polnih organa i žlijezda sjemenjače, prostate i epididimisa. Radi ovog hormona sazrijevaju spermatozidi te se podstiče seksualni nagon i agresivnije ponašanje. Nakon završetka puberteta su libido, erekcija i čitavi muški reproduktivni sistem pod direktnim uticajem testosterona.

Nedostatak testosterona uzrokovaće:

umor i pad energije

smanjivanje mišićne mase

pad spoznajnih funkcija

smanjivanje seksualne želje

depresiju

manjak samopouzdanja

poteškoće sa spavanjem

problemi s erekcijom

Ovaj hormon u tijelu dostiže maksimalne nivoe od 18. do 35. godine života muškarca, te nakon 40. godine nivo pada po 1% godišnje.

Ukupna količina testosterona u tijelu može biti u obliku vezanog i nevezanog testosterona – onaj vezan za globulin SHGB, labavno vezan za albumin te slobodni. Testosteron vezan na SHBG predstavlja inaktivirani, što znači da nije u mogućnosti napraviti ikakav učinak na organizam. Aktivan je tek kada dođe do njegovog otpuštanja što se događa pod posebnim uslovima. Testosteron ima i anti katabolni učinak, što znači da sprječava djelovanje kortizola koji direktno uzrokuje razgradnju mišićnih stanica.

KAKO POVEĆATI NIVO TESTOSTERONA U ORGANIZMU?

Mnogi muškarci, kako bi održali visok nivo samopouzdanja žele podsticati stvaranje ovog hormona, a to zapravo uopšte nije teško. Svakodnevne aktivnosti uz vježbu, hranu i stres mogu jako uticati na proizvodnju.

Pravilan trening, tačnije tjelesna aktivnost koja ima visok intenzitet može uticati na proizvodnju. Ako aktivirate veće mišićne grupe čučnjevima, mrtvim dizanjem, bench – pressom, veslanjem, dipsevima i zgibovima, iskorakom i vojničkim potiskom može se početi jačano lučiti testosteron za čak 40%. Kod sportova u kojima je potrebna izdržljivost, kao i kod onih koji traže veći tjelesni napor, nivo ovog hormona može vrtoglavo padati.

Velik uticaj ima i stres. Funkcionisanje čitavog organizma, a posebno endokrinog sistema pod jakim je uticajem emocija i misli. Stres, fizički i psihološki, utiču na lučenje kortikotropina, hormona koji zatim podstiče nagomilavanje kortizola. Veći nivo kortizola znači manji nivo testosterona. Riješite se stresa, dovoljno spavajte, organizujte sebi dane i dovoljno se hidratizujte.

Seksualni odnosi takođe utiču na podizanje nivoa ovog hormona, tačnije, stanje erekcije. Zato se smatra da je jutarnji seks odličan način da se nivo ovog hormona održi kroz cijeli dan.

Prehrana je vrlo bitna jer ovaj hormon koristi holesterol kao bazu nastanka. Hranite se zdravo s većim količinama esencijalnih masnih kiselina kao što su avokado, orašasto voće i sjemenke, ribe i zeleno lisnato povrće. Maksimalizirajte nivoe testosterona jedući jaja, govedinu, sir i škampe. Dakako, pazite da ne pretjerate s holesterolom jer debljina i višak kilograma utiču na smanjivanje i poremećaje nivoa estrogena i testosterona.

Izvor: Magazin.hr

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve