Iako su trenutno zatvorene, i destinacije, ali i mi, zbog pandemije virusa COVID-19, to ne mora da nas spriječi da uživamo u njihovim pričama i ljepotama.

1. MAČU PIKČU, PERU

Mnogi detalji o tome kako je izgražen, još uvijek su misterija. U Andima na 2.430 metara nadmorske visine, Maču Pikču je građen iako još uvijek nije postojao ni točak, a ni praksa da se koriste životinje za prenos ogromnog kamenja.

2. HRISTOS SPASITELJ, RIO DE ŽANEIRO

Na vrhu planine Korkovadu, statua Hrista Spasitelja vidi se iz čitavog Ria.

3. PIRAMIDE U GIZI, EGIPAT

Na ivici pustinje, na mjestu gdje se završava pijesak, a počinje moderni Kairo, stoje piramide. Ove veličanstvene građevine u Gizi izgrađene su prije  oko 4.500 godina kao velike grobnice za faraone.

4. AJFELOV TORANJ, PARIZ

Metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima u Parizu, danas je znamenitost i simbol ovog grada. Sagrađen je 1889. kao eksponat za  Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije.

 

5. ANGKOR VAT, KAMBODŽA

“Grad hramova” u Kambodži je najveći vjerski spomenik na svijetu, prvobitno je izgrađen kao hinduistički kompleks posvećen bogu Vishnuu u prvoj polovini 12. vijeka, ali se postepeno transformisao u centar obožavanja budizma.

6. TAŽ MAHAL, INDIJA

Izgrađena između 1631. i 1654. godine, a gradilo ga je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju preminulu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

7. STOUNHENDŽ

Bitanska kulturna ikona datira iz neolita i bronzanog doba. Nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, otprilike 13 km od Solsberija.

 

8. PETRA, JORDAN

Nalazi se u današnjem Jordanu, a svojevremeno bila glavni grad arapskog Nabatejskog carstva, centar trgovine, odredište karavana, a razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva. Ovaj grad zapadnom svetu otkriven je tek 1812. godine, nakon što ga je pronašao švajcarski istraživač Johan Ludvig Burhardt.

9. KOLOSEUM, RIM

Najveći amfiteatar ikada izgrađen.

10. ČIČEN ICA, MEKSIKO

Veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja

Izvor : National geographic

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments