Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Vještačka inteligencija dovršila Betovenovu nezavršenu X simfoniju

U projektu, koji je započeo 2019. godine,  učestvovali su istoričari muzike, muzikolozi, kompozitori i kompjuterski naučnici. Među relevantne podatke, uključeni su i nacrti i skice koje je Betoven pravio dok je komponovao

Vještačka inteligencija dovršila je Betovenovo veliko djelo. “Deseta simfonija”, koju je kompozitor započeo za života i nije je završio, biće premijerno izvedena u Njemačkoj u novembru.

Dovršen biser najvećeg kompozitora svih vremena?

Betovenova Simfonija broj 9 u D- molu, debitovala je 1824. godine, čuvenim izvođenjem u Beču kojim je lično Betoven dirigovao, iako je u potpunosti izgubio čulo sluha. Simfonija je čuvena po tome što je ne samo jedno od najljepših muzičkih djela, već i zbog toga što su, po prvi put u jednoj simfoniji, upotrebljeni pjevači i hor. Izazvala je opšte oduševljenje u dvorani, kojeg je Betoven postao svjestan tek kada ga je koncertmajster/prva violina okrenuo ka publici, po završetku koncerta. Prisutni su skakali, pljeskali, čupali kosu i vrištali u nevjerici, što je do tada bilo neviđeno ponašanje na izvođenju djela ozbiljne muzike. Za sljedeće djelo, 10. simfoniju, komponovano je samo nekoliko stavova, poslije čega je i umro.

Profesor Ahmed Elgamal, kompjuterski naučnik i vođa projekta, objasnio je da je njegov tim sa Univerziteta Rutgers koristio nekoliko postojećih stavova 10. simfonije i “naučio” VI da operiše kompleksnim informacijama o Betovenovom kompletnom “tijelu muzike”, i kreativnom procesu. Tako su uspjeli da stvore najuvjerljiviju verziju djela koju bi, na osnovu sopstvene vizije i stvaralaštva, možda komponovao i sam Betoven. Posao vještačke inteligencije počinjao je tamo gdje su se Betovenovi stavovi zavšavali a kompozitori koji su učestvovali u projektu nisu mogli da nastave.

U projektu, koji je započeo 2019. godine,  učestvovali su istoričari muzike, muzikolozi, kompozitori i kompjuterski naučnici. Među relevantne podatke, uključeni su i nacrti i skice koje je Betoven pravio dok je komponovao.

Vještačka inteligencija je i ranije korišćena za kompletiranje Šubertove konačne simfonije, za šta su korišćeni Huawei Mate 20 Pro smartfon i “harmonajzer” vještačke inteligencije, koji melodiju po izboru može da harmonizira u melodiju stila određenog kompozitora, na primjer Mocarta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve