Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Veljović – De Bol: Saradnja UP i Europola biće još snažnija

Veljović je izrazio zadovoljstvo time što je crnogorska policija dio EUROPOL-ove porodice i što je prepoznata kao važan partner međunarodne saradnje.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović u Budvi se sastao sa izvršnom direktorkom EUROPOL-a Katrin De Bol, koja, u svojoj prvoj posjeti regionu, boravi u Crnoj Gori povodom učešća na Međunarodnoj konferenciji „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“.

Veljović i De Bol su poručili da će kvalitetna i partnerska saradnja Uprave policije Crne Gore i EUROPOL-a biti još snažnija u narednom periodu, sa konkretnim aktivnostima koje se tiču zajedničke borbe protiv transnacionalnog kriminala, među kojima su krijumčarenje droga, potencijalne prijetnje od terorizma, finansijski kriminalitet i druge savremene bezbjednosne prijetnje, saopšteno je iz Uprave policije.

Veljović je izrazio zadovoljstvo time što je crnogorska policija dio EUROPOL-ove porodice i što je prepoznata kao važan partner međunarodne saradnje.

“Naša policija daje značajan doprinos u pet analitičkih projekata EUROPOL-a koji se tiču borbe protiv najkarakterističnijih vidova međunarodnog kriminanala. Crnogorska policija primjenjuje nekoliko naprednijih EUROPOL-ovih servisa i jedina je od operativnih partnera EUROPOL-a koja je implementirala napredni EUROPOL-ov alat „Web services“. Važno je napomenuti da smo odnedavno i dio EMPACT-a EU, te da kontinuirano jačamo međusobnu saradnju i posredstvom Kancelarije oficira za vezu koju Uprava policije Crne Gore ima u sjedištu EUROPOL-a”, navedeno je u saopštenju.

Izvršna direktorka EUROPOL-a Katrin De Bol zahvalila je direktoru na pozivu da učestvuje na Međunarodnoj konferenciji u Budvi i čestitala na organizaciji konferencije, ocjenjujući da je konferencija bila uspješna, te da treba da posluži kao primjer kako dalje graditi zajedničke kapacitete i jedinstvene odgovore u rješavanju bezbjednosnih izazova važnih za region.

De Bol je kazala da je Crna Gora uvaženi partner saradnje EUROPOL-a, te da crnogorska policija može računati na podršku EUROPOL-a u daljem jačanju resursa i kapaciteta u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

Bilateralnim sastancima direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa šefovima policija i međunarodnim partnerima završena je Međunarodna konferencija „Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“, koja je održana u hotelu Splendid u Budvi.

Učesnici su ocijenili da je konferencija bila uspješna i da je ispunila očekivanja i postavljene ciljeve, dodaju iz policije.

“Nakon panel diskusija za učesnike iz policija zemalja Zapadnog Balkana, kao i iz zemalja Evropske unije i međunarodnih partnerskih organizacija, usvojene su preporuke konferencije o aktivnostima koje je potrebno sprovesti u narednom periodu, u cilju efikasnog upravljanja ilegalnim migracijama i migratornim tokovima. Među preporukama najznačajnije su da je potrebno u kontinuitetu razmjenjivati informacije, najbolje prakse, znanja i iskustva, te da je neophodno planirati zajedničke aktivnosti zemalja učesnica konferencije koje se tiču upravljanja migracijskim tokovima, posebno između država koje se nalaze na rutama tokova ilegalnih migracija.

Preporuka je i da se prekogranična saradnja dodatno intenzivira, uz saradnju vlada Zapadnobalkanske šestorke i zemalja EU i uz primjenu postojećih regionalnih i EU mehanizama, u vezi sa čim je iskazana spremnost međunarodnih partnera da nastave da podržavaju napore nadležnih organa u jačanju kapaciteta za upravljanje migracijama. Zaključeno je da je potrebno i izraditi strateški i dugoročni pristup u cilju rješavanja različitih aspekata izazova u upravljanju migracijama i njihovog potencijalnog uticaja na terorizam”, dodaje se.

Na konferenciji, čiji je organizator i domaćin bila Uprava policije Crne Gore, je učestvovalo oko 70 učesnika iz 13 zemalja.

Učesnici su bile delegacije policija iz svih država regiona i nekoliko zemalja Evropske unije (Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije), kao i predstavnici međunarodnih organizacija među kojima su i EUROPOL i IOM i ambasada stranih država u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve