Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

UN: Rast globalne temperature od 1,5 Celzijusa biće vjerovatno premašen do 2028

U međuvremenu, klimatska služba Evropske unije kaže da je prošli mjesec bio najtopliji maj ikad, što ga čini 12. uzastopnim mjesecom označenim rekordnim prosječnim temperaturama

Meteorološka agencija UN-a u srijedu je predvidjela da postoji 80 odsto šanse da će prosječne globalne temperature premašiti cilj iz Pariskog klimatskog sporazuma od 1,5 Celzijusa, u narednih pet godina.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je u srijedu da očekuje da će se od 2024. do 2028. globalna srednja temperatura vazduha kretati između 1,1 i 1,9 stepeni Celzijusa iznad nivoa sa početka industrijske ere.

Takođe je procijenjeno da postoji 47 posto šanse da bi prosječne globalne temperature tokom čitavog petogodišnjeg perioda mogle dostići 1,5 C, što je povećanje u odnosu na period od 2023. do 2027. kada je šansa za prelazak tog praga iznosila 30 posto.

Izvještaj je citirao i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u opširnom govoru o prijetnji klimatskih promjena povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U međuvremenu, klimatska služba Evropske unije kaže da je prošli mjesec bio najtopliji maj ikad, što ga čini 12. uzastopnim mjesecom označenim rekordnim prosječnim temperaturama.

Europska služba za klimatske promjene Copernicus, globalna referenca za praćenje svjetskih temperatura, navela je da je prošlog mjeseca prosječna temperatura prizemnog vazduha iznosila 15,9 C – što je 1,52 C više od procijenjenog prosjeka u maju prije industrijske ere.

Spaljivanje fosilnih goriva — nafte, plina i uglja — glavni je faktor koji doprinosi globalnom zagrijavanju uzrokovanom ljudskim aktivnostima, zaključuje AP.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve