Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Tesla širi fabriku kod Berlina, uprkos protestima

Zbog kritike stanovništva i ekoloških organizacija, odlučeno je da se za potrebe širenja fabrike posječe manje šume nego što je prvobitno planirano

Vlasti opštine Grinhajde, blizu Berlina, dale su zeleno svjetlo za sporno proširenje velike fabrike električnih automobila američke kompanije Tesla.

Pod policijskom zaštitom zbog višemjesečnih protesta ekoloških aktivista, opštinsko vijeće je održalo sastanak na kojem je u četvrtak većinom glasova usvojilo izmjene urbanističkog plana, koje će omogućiti proširenje pogona.

Za takvu odluku glasalo je 11 članova vijeća, šest je bilo protiv, a dvoje se uzdržalo od glasanja.

Ipak, zbog kritike stanovništva i ekoloških organizacija, odlučeno je da se za potrebe širenja fabrike posječe manje šume nego što je prvobitno planirano.

Američka kompanija planira da u okviru proširenog kruga fabrike bude i teretna željeznička stanica i prostor za logistiku.

Ekološke grupe tvrde da širenje nepotrebno šteti životnoj sredini i najavile su nastavak protesta protiv jedine fabrike automobila koju kompanija Tesla, američkog milijardera Ilona Maska (Elon Musk) posjeduje u Evropi.

I dok se održavala sjednica opštinskog vijeća, ispred gradske kuće su bili okupljeni demonstranti, kao i policija.

Ditmar Vojdke (Dietmar Woidke), premijer pokrajine Brandenburg u kojoj se nalazi fabrika, apelovao je na demonstrante da ostanu mirni.

Prema odluci od četvrtka, ekološki aktivisti ne moraju odmah da napuste protestni kamp koji se sastoji od tri objekta, a koji su krajem februara podigli odmah uz zemljište fabrike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve