Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Sprječava srčani udar i nekoliko vrsta raka, ali jedete li ga ispravno?

Crveni luk sadrži sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodeti. Evo koje…

Kardiovaskularne bolesti

Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Naučno je dokazano kako sumporni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih sudova i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida.

Kosti

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je posebno važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od priloma kuka.

Protivupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protivupalnu moć. Oni sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Reguliše šećer u krvi i sprječava infekcije

Izvrstan je kod regulisanja nivoa šećera u krvi te sprječavanju bakterijskih infekcija.

Kako ga konzumirati?

No, treba pripaziti kako ga konzumirate.

Naime, ostavite li nasjackani luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava!

Izvor: Magazin

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve