Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Spremni da pomognemo rješavanju izazova

Crna Gora je spremna da kao buduća NATO članica sa saveznicima doprinese rješavanju bezbjednosnih izazova na međunarodnoj sceni, poručio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, razgovarao sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, generalom Gordonom Mesindžerom.

– Sagovornici su istakli izuzetnu bilateralnu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, koja se posebno intenzivirala u protekle dvije godine, te izrazili spremnost da se partnerstvo unaprijedi u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Bošković je upoznao Mesindžera sa aktuelnostima u oblasti evroatlantske integracione agende, te naglasio da je Crna Gora spremna da, kao buduća NATO članica, sa saveznicima zajednički doprinese rješavanju aktuelnih bezbjednosnih izazova na međunarodnoj sceni.

– Ministar je apostrofirao da će resor kojim rukovodi predano nastaviti da ulaže u razvoj civilnog i vojnog kadra, te u modernizaciju Vojske Crne Gore, posebno ističući značajno unapređenje nivoa interoperabilnosti sa savezničkim snagama, navodi se u saopštenju.

Mesindžer je, kako se dodaje, čestitao ministru na zavidnom i sveukupnom uspjehu koji je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila, naglašavajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da snažno podržava Crnu Goru u ostvarenju primarnog spoljno-političkog cilja, punopravnog članstva u NATO, te aktivno doprinositi promociji njenog napretka.

– Sagovornici su posebno apostrofirali važnost nastavka saradnje i aktuelnih zajedničkih projekata. To su uništavanje viškova municije u Crnoj Gori u okviru NATO Povjerilačkog fonda (NATO Trust Fund), a u kojem je vodeća nacija Velika Britanija, PELT projekat – program usavršavanja engleskog jezika predstavnika Ministarstva odbrane i pripadnika Vojske Crne Gore, zajednička obuka i razmjena iskustava, kao i aktivnosti koje imaju za cilj jačanje kapaciteta u sektoru odnosa sa javnošću.

Nakon razmjene mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u regionu i Evropi, Bošković i Mesindžer su naglasili da je u ovom periodu od presudne važnosti intenzivnija saradnja i jačanje međusobnog povjerenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve