Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Skandal zbog Dior torbice trese Južnu Koreju: Predsjednik na udaru kritika zbog poteza prve dame

Inače, južnokorejski zakon protiv korupcije zabranjuje državnim službenicima i njihovim supružnicima da primaju poklone u vrijednosti većoj od 750 dolara u vezi s njihovim javnim dužnostima. Činilo se na snimku da prva dama ne odbija torbu čime je dala povod kritičarima koji su je dugo optuživali da koristi svoj položaj za ličnu korist

Glavna tema u Južnoj Koreji u posljednja dva mjeseca je luksuzna Dior torba koju je na poklon dobila prva dama Kim Keon Hee.

Predsjednik Južne Koreje Yoon Suk Yeol kazao je da je sve politički motivisano nekoliko mjeseci pred izbore. Kako je dodao, to je jasno između ostalog i zbog toga što je video objavljen svega nekoliko mjeseci pred izbore, iako je snimljen još 2022. godine.

Kako je kazao, taj čin je “za žaljenje”, ali je prestao da se izvinjava.

Video je objavio ljevičarski YouTube kanal Voice of Seoul. Na njemu se vidi prva dama Kim Keon Hee kako navodno prihvata Dior torbu od 2.200 dolara na poklon od američkog pastora Choija Jaeja-younga, koji je snimio razmjenu u septembru 2022. koristeći skrivenu kameru u svom satu. Kasnije je naveo da je od pomenutog YouTube kanala dobio torbu i sat s kamerom.

“Zašto donosiš ovo? Molim vas, ne morate ovo da radite”, čuje se kako prva dama govori u videu kada joj je uručen poklon. Na snimku se ne vidi kako ona uzima torbu od Choija, iako se vidi Dior torba postavljena na stolu dok nastavljaju razgovor.

Prema Choiju, razgovor je snimljen nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik preuzeo dužnost u 2022. godini.

Kako tvrdi pastor, on je više puta tražio da se sastane sa prvom damom, ali mu je molba uvažena samo u dva navrata nakon što joj je unaprijed rekao da će donijeti skupe poklone.

Inače, južnokorejski zakon protiv korupcije zabranjuje državnim službenicima i njihovim supružnicima da primaju poklone u vrijednosti većoj od 750 dolara u vezi s njihovim javnim dužnostima. Činilo se na snimku da prva dama ne odbija torbu čime je dala povod kritičarima koji su je dugo optuživali da koristi svoj položaj za ličnu korist.

Govoreći o skandalu, njen suprug se osvrće na datum i vrijeme kad je snimak objavljen.

“Snimak je objavljen u vrijeme kada se približavaju opći izbori, godinu dana nakon što je snimljen, tako da se iz toga može vidjeti da sve ima političku pozadinu”, rekao je Yoon.

Kako je dodao, činjenica je da poklon nije “hladnokrvno odbila” bila je problem i nazvao je to “pomalo žalosnim”.

Neki analitičari su rekli da skandal ugrožava izglede Yoonove konzervativne stranke na izborima u aprilu. Video je objavljen kada su se njegove prognoze pred izbore počele povećavati.

Opoziciona Demokratska stranka saopštila je da Yoon nije ispunio očekivanja javnosti o iskrenom izvinjenju.

“Predsjednikov besramni stav je beznadežan. Teško je reći koliko dugo ćemo gledati samopravednost predsjednika koji odbija da prizna krivicu i izvini se narodu”, rekao je portparol stranke Kwon Chil-seung.

Anketa Gallup Korea prošle sedmice pokazala je da je rejting predsjednika Yoona pao na 29 posto, što je najniži rejting u posljednjih devet mjeseci. Skandal sa 51-godišnjom prvom damom bio je jedan od razloga koje su ispitanici naveli za svoje neodobravanje.

Rastuća reakcija javnosti također je izazvala razdor između Yoona i visokih članova njegove stranke. Jedan partijski zvaničnik je čak uporedio Kim sa Marijom Antoanetom, francuskom kraljicom iz 18. vijeka, ozloglašenom po svojoj ekstravaganciji. Neki članovi PPP-a pozvali su Yoona i Kim da se izvine.

Privremeni lider stranke Han Dong-hoon, koji se smatra Yoonovim najbližim saradnikom, priznao je da je skandal “stvar od interesa za javnost”. Nazvavši to “planiranom nameštaljkom pomoću špijunske kamere”, bivši ministar pravosuđa je priznao “da je bilo nekoliko nedjela u rješavanju problema”.

Ubrzo nakon svog komentara, Han je južnokorejskim medijima rekao da ga je predsjednikov ured zamolio da podnese ostavku na mjesto lidera stranke, što je on odbio.

Skandal sa Dior torbama najnoviji je u nizu kontroverzi oko prve dame. Opozicija ju je dugo optuživala da je umiješana u manipulaciju cijenama dionica. Ranije ovog mjeseca, Yoon je stavio veto na zakon kojim se poziva na istragu njegove supruge zbog ovih navoda.

Prošle godine, vlada u Seulu odustala je od projekta brze ceste nakon navoda da bi njegova izgradnja finansijski koristila porodici gospođe Kim podizanjem cijena zemljišta u njihovom vlasništvu.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve