Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

SAD ostaju snažan partner Crne Gore

Sjedinjene Američke Države su respektabilan partner i važan prijatelj Crne Gore na putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama, ocijenjeno je u razgovoru ministra za ljudska i manjinska prava, Mehmeda Zenke sa američkom ambasadorkom u Podgorici, Margaret En Ueharom.

– Tokom razgovora poručeno je da će Crna Gora i SAD, i u narednom periodu, nastaviti da jačaju saradnju u oblasti unaprijeđenja ljudskih prava i sloboda, prava manjinskih naroda i rodne ravnopravnosti, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Zenka je ocijenio da Crna Gora može da bude veoma zadovoljna dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u.

Kako je saopšteno, on je zahvalio Uehari za sveobuhvatnu podršku koju SAD u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija, navodeći da očekuje da će proces ratifikacije ubrzo biti uspješno okončan po Crnu Goru.

Uehara je rekla da SAD ostaju snažan partner Crne Gore u jačanju demokratije i ljudskih prava.

– Nastavićemo da pružamo podršku svakom daljem napretku u integracionim procesima Crne Gore, ali i jačanju njenih kapaciteta na tom putu, navela je Uehara, dodajući da je jedan od glavnih strateških ciljeva SAD-a jačanje demokratskih institucija i zaštita ljudskih prava svih društvenih grupa.

Sagovornici su usaglasili stavove u vezi sa intenziviranjem zajedničkih aktivnosti na polju promocije ljudskih prava u narednom periodu i zaključili da je posebno značajna činjenica da su obije države prepoznale važnost uključivanja predstavnika manjina na mjestima odlučivanja, u svim važnim oblastima društvenog i političkog života.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve