Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Revija ”Svjetska književnost na filmu” XII od 22. do 24. aprila u Dodestu

Reviju ''Svjetska književnost na filmu'' u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Revija poznatih ostvarenja nastalih na osnovu svjetski priznatih književnih klasika počeće sa filmskom adaptacijom popularnog romana Džona Irvinga „Svijet prema Garpu“ (1982). Film dosljedno prati radnju romana o piscu koji želi pronaći svoje mjesto u svijetu čiji senzibilitet je drugačiji od njegovog. Riječ je o jednom od boljih primjera prenošenja opsežnih djela na veliko platno u kojem glavne uloge igraju Robin Vilijams i Glen Klouz koja je nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Nastavak revije, obilježiće film Lorensa Kasdana “Slučajni turista” (1988) u kojem glavni junak Mejkon (William Hurt), nakon gubitka djeteta i raspada braka, ulazi u dug period depresije koji je obilježen odsustvom bilo kakve želje za kretanjem. Njegovo stanje je suprotno onome čime se on bavi. Mejkon, naime, piše poseban turistički vodič za poslovne ljude koji su zbog prirode svog posla prinuđeni da stalno putuju. Da bi im pomogao, umjesto njih putuje on opisujući sve detalje na koje bi trebalo paziti prilikom posjete takvih mjesta. Film je imao četiri Oskar nominacije, za najbolji film, sporednu žensku ulogu, adaptirani scenario i muziku.

Snimljen po istoimenom romanu Dženifer Vajner, film “U njenim cipelama” (2005) o sestrama koje nemaju gotovo ništa zajedničko, odgovornoj starijoj, jednostavnog izgleda Rouz Feler (Toni Collette) i neodgovornoj, narcisoidnoj Megi Feler (Cameron Diaz) biće prikazan posljednjeg dana revije. Međutim, kada se u njihov život pojavi žena za koju nikada nisu znale da postoji, sestre se suočavaju sa komplikovanim istinama o sebi i svojoj porodici. U ovoj dirljivoj studiji karaktera Toni Kolet i Kameron Dijaz blistaju kao par neusklađenih sestara.

Projekcije filmova biće organizovane od 22. do 24. aprila, u sali DODEST, od 20 sati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve