Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Počinje karneval u Riju, pun šljokica i politike

Ukupan ton karnevala manje je političan otkad se predsjedničkoj ulozi vratio ljevičar Luiz Injasio Lula da Silva 2023. godine

Svetlucajući u raskošnim kostimima, hiljade Brazilki i Brazilaca u nedjelju uveče će zaplesati u ritmovima strastvene sambe, dok Rio de Žaneiro ulazi u svoje čuveno takmičenje karnevalskih povorki.

Sa šarolikim povorkama, gromoglasnim bubnjevima i mnoštvom izvođača ukrašenih u šljokice i perje, 12 školi sambe će se takmičiti za titulu karnevalskih prvaka.

Oko 70.000 gledalaca će ih bodriti s prepunih tribina stadiona Sambadrom, dok se očekuje da će milioni gledalaca karneval pratiti uživo na televiziji.

Ali karneval je više od cjelonoćne zabave.

Škole sambe ukorenjene su u siromašne favele, svaka parada priča priču koja je često komentar na politička, društvena i istorijska dešavanja.

Parade su posebno bile politične tokom mandata bivšeg predsjednika krajnje desnice Žaira Bolsonara, koji se suočavao s optužbama o autoritarnosti, rasizmu, uništenju životne sredine i katastrofalnom nošenju s kovidom-19. Sve to predstavljalo je inspiraciju za škole sambe tokom njegovog mandata (2019-2022).

Ove godine, karneval je na vrhuncu popularnosti, dok se Bolsonaro, koji nije obožavalac festivala, suočava s policijskom istragom da su on i njegovi saveznici planirali „državni udar“ koji bi ga zadržao na vlasti uprkos tome što je izgubio na izborima 2022. godine.

Ukupan ton karnevala manje je političan otkad se predsjedničkoj ulozi vratio ljevičar Luiz Injasio Lula da Silva 2023. godine.

Sambu su prije jednog vijeka izmislili potomci afričkih robova, a jedan je od najvažnijih simbola popularne brazilske kulture, ali i Rija.

Kako neki okruzi Rija pate od uličnog kriminala, grad je rasporedio hiljade policajaca u doba karnevala, posebno oko stadiona Sambadrom.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve