Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Počele probe za predstavu ”Ja sam ona koja nisam”

Predstava će premijerno biti izvedena 29. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su probe za predstavu “Ja sam ona koja nisam” po tekstu Mata Matišića, u režiji Vita Taufera. Predstava će premijerno biti izvedena 29. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Autorski tim predstave čine: dramaturg Stefan Bošković, scenograf Lazar Bodroža i kostimografkinja Lina Leković, a za izbor muzike zadužen je Mate Matišić.

Foto: Duško Miljanić

U predstavi igraju: Anđela Marunović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Ana Vučković, Milivoje Mišo Obradović, Lazar Dragojević, Davor Dragojević, Varja Đukić, Izudin Bajrović i Aleksandar Gavranić.

Tri generacije žena su inspiracija za tri jednočinke. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj dijelu u zrelom dobu i u trećoj u 65. godini u trenutku rekapitulacije svog života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško.

Foto: Duško Miljanić

Prva jednočinka je „Crnogorska Lolita“, druga „Porno film“, a treća „Žena djevojčica“. Pojedini likovi se pojavljuju i u drugim jednočinkama te na taj način povezuju naizgled različite djelove priče. Ni muškarci u pričama ne prolaze lako ili odustaju od svoje savjesti ili biraju da budu monstrumi. Oni su dio licemjerne zajednice kojoj pripadaju, u kojoj žive/životare po nametnutoj matrici… onoj na čija su nepisana pravila usmjereni, navikli da se ljudska priroda izobličuje kad se nađe u raskoraku savjesti i gubitka. Humorom kroki situacija i duhovitim dijalozima prepoznatljivim svakome, otvaraju s lakoćom i donose velike teme koje proizilaze iz same radnje. Tako imamo žanrovsko pretapanje od komedije, crnog humora i groteske – sve do tragikomedije i melodrame.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve