Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

PLES PO SNIJEGU i ledu sa Toyotom GT86 (VIDEO)

Najveći svjetski proizvođač automobila japanska Toyota odabrala je grad Rovaniemi na sjeveru Finske, koji se nalazi na samom Arktičkom krugu, za mjesto održavanja medijske prezentacije redizajniranog sportskog modela GT86.

Među brojnim istaknutim svjetskim medijima, portal Klix.ba bio je pozvan na ovu neobičnu prezentaciju.

Finski grad Rovaniemi je glavni grad Laponije i nalazi se na Arktičkom krugu, a od Helsinkija udaljen je 830 km sjeverno. Rovaniemi je poznat po tome da se samo osam kilometara od njegovog centra nalazi Selo Djeda Mraza, da kroz njega prolazi Arktički krug ili sjeverna obratnica, jedna od pet najvažnijih paralela u kartografiji na kojoj počinje Arktik i da je u njegovoj okolini moguće uživati u polarnoj svjetlosti (aurora borealis). Klima u Rovaniemiju je subpolarna pa su stoga zime oštre i duge, a ljeta svježa i kratka. U vrijeme posjete, sredinom januara, moglo se uživati u sunčevoj svjetlosti samo četiri sata dnevno, jer je veći dio dana u ovom gradu i njegovoj okolini u mraku.

Malo je ko očekivao da će Toyota za medijsku prezentaciju kupea GT86 izabrati područje oko Arktičkog kruga, gdje se u vrijeme prezentacije temperature nijesu dizale iznad nule, a po noći su išle i ispod -20°C. Ova ideja pokazala se odličnom. Voziti Toyotu GT86 sa stražnjim pogonom, kojeg pokreće atmosferski benzinski boxer motor zapremine 2.0 litra, koji razvija maksimalnu snagu od 200 KS, po zaleđenim i snijegom zametenim cestama Laponije je bilo neopisivo uzbudljivo.

Izvor: Klix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve