Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Paroh SPC nedostupan crnogorskim istražiteljima

Crkva Svetoga Georgija u žiži se našla nakon što su mještani početkom marta saopštili javnosti da je ovaj objekat, kao i okolno zemljište, ispisan iz državnog vlasništva i upisan na Eparhiju budimljansko-nikšićku 28. marta prošle godine

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, prema saznanjima Pobjede, danas će kompletirati predmet u slučaju nezakonitog upisa u katastar seoske grobljanske crkve Svetog Georgija, u selu Dubrovsko nadomak Šavnika, na Eparhiju budimljansko-nikšićku, odnosno Mitropoliju crnogorsko priorsku Srpske pravoslavne crkve.

Nakon toga, tužilac Milivoje Tomčić, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, izjasniće se da li je ova crkva nezakonito prepisana u vlasništvo Srpske crkve, odnosno da li će neko odgovarati zbog toga i da li će ona biti vraćena državi, odnosno mještanima čiji preci su je i gradili.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Šavnik postupili su po nalogu tužioca i u policijskim prostorijama uzeli izjave od dva lica zaposlena u Upravi za nekretnine, S. S. i S. P. Ostalo je još da se uzme izjava od paroha D. R. (Draženko Ristić p.a.) kako bi se kompletirali spisi predmeta”, saopšteno je Pobjedi iz Uprave policije.

Oni su istakli da je paroh Ristić odsutan, odnosno nedostupan, zbog čega od njega nije uzeta izjava.

“Nije u državi. Tužilac je u toku sa navedenim okolnostima i izjasnio se da mu se spisi dostave u kompletu tek kada se uzme izjava i od trećeg lica odnosno paroha ukoliko to bude moguće do 12. aprila, a ako se D. R. ne vrati u državu, odnosno ne bude mogao biti pronađen u mjestu stanovanja, do tada da mu se dostave izjave uzete od S. S. i S. P. i službena zabilješka u vezi sa okolnostima nemogućnosti uzimanja izjave od D. R”, saopšteno je Pobjedi iz Uprave policije.

Oni ističu da je tužilac o svemu obaviješten, te da su sa njim bili u kontaktu sve vrijeme od kada je naložio saslušanje. Tomčić je saopštio Pobjedi da su 5. marta mještani sela Dubrovsko Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijeli krivičnu prijavu protiv S. S. i S. P, zaposlenih u Upravi za nekretnine (članova komisije za izlaganje KO Dubrovsko Šavnik) i drugih zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje službene isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

“Postupajući po podnijetoj prijavi, ovo tužilaštvo je 8. marta uputilo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja UP CB Pljevlja, radi provjere navoda prijave. Do sada nije postupljeno po navedenom zahtjevu, tako da su izviđajne radnje i dalje u toku”, saopštio je Tomčić.

Crkva Svetoga Georgija u žiži se našla nakon što su mještani početkom marta saopštili javnosti da je ovaj objekat, kao i okolno zemljište, ispisan iz državnog vlasništva i upisan na Eparhiju budimljansko-nikšićku 28. marta prošle godine.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve