Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Ove vježbe treba da radite da SAČUVATE I POPRAVITE VID!

Po cio dan sjedimo za računarom, i kada se zadubimo u neki zadatak ili tekst, zaboravljamo da trepćemo. Oči nam se suše, a vid kvari… Ipak, postoje vježbe koje možete svakodnevno da radite kako biste poboljšali vid.

  1. Trepćite dva minuta. Ova vježba pomaže da regulišete krvnu cirkulaciju u oku.
  2. Kružite glavom dok gledate naprijed. Prvo sa desna na lijevo, a onda od gore ka dolje. Ovo takođe povećava krvnu cirkulaciju u očima.
  3. Pogledajte na desno, onda polako na lijevo. Onda isto uradite u suprotnom pravcu.
  4. Zatvorite oči i opustite se. Za mrak se vjeruje da jača fotoreceptorne ćelije u očima, što pomaže da se održi dobar vid.
  5. Pomjerajte svoj pogled u različitim pravcima. Pogledajte desno pa lijevo, gore pa dolje, pogledom kružite pa pravite osmicu.
  6. Zatvorite oči čvrsto na 5 sekundi, onda ih otvorite. Uradite to sedam puta. Ova vježba pomaže da odmorite očne mišiće i poboljšate krvnu cirkulaciju u očima.
  7. Lagano pritskajte slijepoočnice prstima na dvije sekunde. Ponovite četiri ili pet puta. Ova vježba poboljšava protok intraokularni fluida.
  8. Držite oči otvorene, i pogledom crtajte jednostavne geometrijske figure. Onda pređite na komplikovanije oblike.
  9. Zatvorite oči i polako pomjerajte očne jabučice gore i dolje. Ponavljajte ovo pet do deset puta.
  10. Stanite blizu prozora i fokusirajte pogled na nešto što je veoma blizu vašem licu. A onda na nešto što je najudaljenije prozoru. Ponovite vježbu 10 puta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve