Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Otvaranje izložbe ”Običan malecki san” 14. juna u galeriji Crnogorske kinoteke

Specifičnost ove izložbe jeste to da promoviše i spaja likovnu i filmsku umjetnost, a njen prodajni karakter spojiće kulturnu i privrednu djelatnost Crne Gore

Samostalna izložba akademskog slikara Milutina Obradovića “Običan malecki san”, koju organizuje Crnogorska kinoteka, biće otvorena u petak, 14. juna u 21 sat u galeriji Crnogorske kinoteke.

Izložbu će otvoriti gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, a manifestaciju će upotpuniti i bogati kulturno-umjetnički program koji je osmislio kreativni tim Crnogorske kinoteke, na čelu sa direktorom Goranom Bjelanovićem – poručuju iz Kinoteke.

Specifičnost ove izložbe jeste to da promoviše i spaja likovnu i filmsku umjetnost, a njen prodajni karakter spojiće kulturnu i privrednu djelatnost Crne Gore.

“Sredstva u iznosu od 10 odsto ostvarene prodaje JU Crnogorska kinoteka će iskoristiti za potrebe unapređenja filmske umjetnosti u Crnoj Gori”, piše u saopštenju.

Predgovor za katalog izložbe napisala je mr Aleksandra Popović, a izložba se sastoji od 26 eksponata galerijskog formata, izrađenih u terhnici uljanih boja na platnu i papiru.

“Veliki uspjeh koji je dozivjela Obradovićeva izložba 2017. godine u Podgorici, daje očekivanja da će i ova, samim tim i ideja koja je prati, opravdati svoj cilj”, navodi se u saopštenju Kinoteke.

Milutin Obradović rođen je 1979. godine u Bijelom Polju.

Završio je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju, a diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti 2002. godine u klasi profesora Smaila Karaila. Živi i radi na relaciji Bijelo Polje – Podgorica.

Ostajući vjeran svom rodnom Bijelom Polju, potražio je u njemu i inspiraciju za umjetničke kreacije, koje su ga vodile ne samo u susjedne zemlje regiona, već i evropske zemlje, te je na taj način počeo da spaja jedan stvaran mozaik ispunjen bujnom kolorističkom i likovnom vještinom.

Obradović pripada grupi talentovanih slikara Crne Gore. Tema na njegovim slikama je portret konja kao i figuracija istog motiva, koji on lično i majstorski prenosi u najčistija zvučna emotivna stanja u kojima dominira originalna igra kolorita i simbola. Obradovića znaju okarakterisati prije svega kao umjetnika uzbudljivog izraza, a kao razlog navode njegova platna koja u svojoj osnovi nose nesto esencijalno, strasno, eruptivno i oslikavaju jedan eksplozivni karakter koji je sav okrenut istinskoj energiji života.

Izložba ce biti otvorena do 10. jula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve