Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ombudsmani Crne Gore i Srbije potpisali Memorandum o saradnji

Sporazumom, koji je juče  potpisan na inicijativu Zaštitnika građana Republike Srbije i formalno je uspostavljena saradnje, koja je i do sada realizovana na principu faktičkog reciprociteta

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i zaštitnik građana Srbije, Zoran Pašalić, potpisali su u Beogradu Memorandum o razumijevanju dvije institucije.

Sporazumom, koji je juče  potpisan na inicijativu Zaštitnika građana Republike Srbije i formalno je uspostavljena saradnje, koja je i do sada realizovana na principu faktičkog reciprociteta.

Cilj potpisivanja ovog bilateralnog sporazuma je jačanje saradnje u cilju još efikasnijeg postupanja ombudsmanskih institucija, u slučajevima da se građani nađu u situaciji da su im uskraćena i ograničena ljudska prava i slobode, u bilo kojoj od ove dvije države.

“Mi smo, od osnivanja institucija, imali profesionalnu i kvalitetnu saradnju, zasnovanu na razumijevanju, podršci i efikasnim postupanjima kada je za to bilo potrebe “, rekao je Baković.

Kako je naglasio, za instituciju Zaštitnika to je prvi potpisan bilateralni Memorandum sa nekom ombudsmanskom institucijom.

Baković je nakon potpisivanja Memoranduma novinarima saopštio da je sporazumom uređena saradnja, ne samo kroz postupanje po žalbama i pritužbama državljana Crne Gore i Srbije, nego i kroz razmjenu iskustva, dobrih praksi, sprovođenje projekata, istraživanja, pružanja uzajamne pomoći u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda,organizovanja  uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu veze i međusobnu upućenost građana Crne Gore i Srbije, dobra saradnja ombudsmanskih institucija logičan je slijed „i može biti primjer saradnje i vladama naših zemalja“.

Zaštitnik Pašalić je novinarima rekao da je Memorandum kruna saradnje koja postoji između dvije institucije.

“Ona se dokazala više puta. Ja ću uvijek istaći onaj slučaj koji je medijski bio najinteresantniji, kada je prošlog ljeta jedna državljanka Srbije imala problem ili bila uhapšena za jedno krivično djelo, kolega je reagovao odmah na inicijativu sa ove strane i ispratio cio slučaj”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, institucije zemalja sa kojima Srbija ima bilateralne sporazume, vrlo brzo i efikasno reaguju kada su građani tih država u Srbiji ili državljani Srbije u tim zemljama imali neki problem.

“U slučaju kada državljanin Srbije smatra da ima neki problem u Crnoj Gori sa izvršnom vlašću Crne Gore, on može da se obrati instituciji zaštitnika građana Srbije i onda ćemo u međusobnom kontaktu najbrže moguće taj problem da rešimo“, rekao je Pašalić i dodao da isto važi kada državljanin Crne Gore ima isti problem u Srbiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve