Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Monografija ”Dvorci kralja Nikole” kao omaž posljednjem crnogorskom suverenu

U petak, 1. marta, u 18 časova, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici

Promocija monografije “Dvorci kralja Nikole”, autorke Tatjane Jović, održaće se u petak, 1. marta, u 18 časova, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici.

Na promociji će govoriti princ Nikola Petrović Njegoš, istoričar Petar Glendža, arhitekta Slobodan Bobo Mitrović i autorka, dok će moderatorka biti Isidora Kovačević.

Promociju organizuje Fondacija Petrović-Njegoš, kao omaž posljednjem crnogorskom suverenu, kralju Nikoli, koji je preminuo u izgnanstvu 1. marta 1921. i njegovom sinu Mirku, koji je preminuo 3. marta 1918.

U monografiji “Dvorci kralja Nikole” objedinjena je sva dinastička pokretna i nepokretna imovina, koja je konfiskovana 1918. godine suprotno volji i testamentarnoj želji posljednjeg crnogorskog suverena.

Značajan pečat u izgradnji i urbanom razvitku Crne Gore dala je gradnja rezidencijalnih objekata, koji su na inicijativu knjaza Nikole podignuti u gotovo svim crnogorskim gradskim naseljima. Rezidencijalne objekte članovi vladajuće porodice imali su na Njegušima, Danilovgradu, Rijeci Crnojevića, Viru, Baru, Ulcinju, Danilovgradu, Podgorici i Nikšiću. Po stilskim karakteristikama, pomoćnim objektima i parkovskim cjelinama, predstavljaju izuzetno vrijedne arhitektonske i ambijentalne ansamble.

Najreprezentativniji dvorski kompleksi bili su rezidencije u Baru, Podgorici, Novi dvorac u Nikšiću i svakako istorijski najznačajnija zdanja prestolonasljednikovog dvorca i crnogorskog dvora na Cetinju.

Arhitektonski i po gabaritima skromni objekti, ali izuzetnih prirodnih ljepota i istorijskog značaja naselja, vrijedni dvorski ansambli bili su ljetnjikovac na Njegušima, zimovnik na Rijeci Crnojevića i dvorac na rtu Ratislava u Ulcinju. Omiljeno mjesto kratkih boravaka vladarske porodice tokom ljetnjih mjeseci bio je ljetnjikovac na Ivanovim koritima, dok su dvorske kuće u Danilovgradu i na Viru služile za smještaj državnih institucija (pošte i telegrafa i Uprave varoši), odnosno čuvara ekonomskog posjeda na padini iznad Skadarskog jezera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve