Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Legenda koja i dalje intrigira svijet, 30. godina od smrti Kurta Kobejna

Nekoliko decenija nakon što je hrapavi glas Kurta Kobejna izvukao generaciju X iz njihovih soba i odveo u klubove Sijetla, pokojni frontmen Nirvane, čija se godišnjica smrti obilježava danas, i dalje je uzor mladima i nesrećnima širom svijeta

Danas se navršava 30 godina od smrti Kurta Kobejna, frontmena američke rok grupe Nirvana i ikone grandž muzike.

Nekoliko decenija nakon što je hrapavi glas Kurta Kobejna izvukao generaciju X iz njihovih soba i odveo u klubove Sijetla, pokojni frontmen Nirvane, čija se godišnjica smrti obilježava danas, i dalje je uzor mladima i nesrećnima širom svijeta.

Pionir “grandža” oduzeo je sebi život u 27. godini, pridruživši se tako neslavnom klubu onih koji su takođe preminuli u toj dobi, poput Džimija Hendriksa, Džensi Džoplin, Džima Morisona, Brajana Džonsa, Ejmi Vajnhaus.

Kobejnov bivši menadžer Deni Goldberg je objavio knjigu o njemu, poručivši kako je napokon spreman javno da se osvrne na ostavštinu zagonetnog muzičara.

Goldberg ga se sjeća kao avangardnog umjetnika čiji su britki humor i humanost sijali u njegovom dubokom malodušju.

“Njegova medijska slika postala je pomalo iskrivljena i nesrazmjerno usredsređena na njegovu smrt, umjesto na život i umjetnost”, smatra Goldberg.

“Bio je pjevač nevjerovatnog duha. Njegov glas prenosio je ranjivost i intimnost, a to je rijetkost”, rekao je za AFP.

“Postao je neko ko je pomagao ljudima da se manje osjećaju kao čudaci i budu manje usamljeni”.

Ta empatična karakteristika osigurala je da je Kobejnova muzika i danas relevantna, smatra Goldberg. Odnosi se to i na današnje tinejdžere svjetovima udaljene od kišnog pacifičkog sjeverozapada formativnih godina Nirvaninog frontmena.

Univerzalnost njegove poruke je razlog za to što se od Toleda do Tokija i dalje mogu vidjeti majice sa slavnim logom benda, ‘smajlija’ s precrtanim očima i isplaženim jezikom.

“On je jedan od nekolicine umjetnika čiji rad putuje kroz vrijeme”, ističe Goldberg.

Kurtov kult

Odrastao u šumovitom Aberdinu, dva sata zapadno od Sijetla, Kobejn se objavom “Neverminda”, drugog od tri studijska albuma Nirvane, preko noći pretvorio u boga roka.

“Nevermindom” je Nirvana lansirana na muzikčki vrh i stvoren je kult Kurta Kobejna.

Goldberg je Kobejna upoznao 1990. kad je Nirvana tek počinjala i nadala se da će uspjeti sa svojom jedinstvenom mješavinom panka, metala i melodijama nadahnutim Beatlesima.

S “Nevermindom” im je to pošlo za rukom. Album je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, sa 30 miliona primjeraka prodatih širom svijeta. Majkl Džekson svrgnut je preko noći s vrha američkih top lista, a Nirvana postaje grupa koja je promijenila smjer pop kulture, inspirirala druge muzičare, modu i etos.

U tri i po godine koliko je sarađivao s Kobejnom, Goldberg je svjedočio spektakularnom usponu Nirvane. Bio je uz njega u vrijeme njegove tople, ali burne veze s muzičarkom Kartni Lav i rođenja kćeri Frensis Bin.

Bio je i svjedok intervencija kojim se Kobejn htio odvratiti od heroina.

Njegova smrt, kojom je nestao jedinstven glas, bolan kao i njegovo oproštajno pismo, šokirala je svijet.

“Više nemam strasti, pa zapamtite, bolje je izgorjeti nego se ugasiti”, napisao je, citirajući stih Nila Janga iz pjesme “My My, Hey Hey”.

Vijest o samoubistvu snažno je pogodila Goldberga koji se tek nedavno uspio da se pomiri s tom činjenicom.

“Dugo vremena to mi je bilo prebolno”, kazao je.

“Nedostaje mi, i dalje ga volim. Ali drago mi je da sam ga uopšte poznavao”, rekao je.

Muzički genije

Bivši menadžer Nirvane, kojeg je Kobejn zvao “drugim ocem”, naglašava kako se iza drogiranja i depresije skrivao muzički genije.

Goldberg vjeruje da je Kobejnov imidž “odrpanka” odvraćao pažnju s njegovog impresivnog intelekta.

Naglašava i da se Kobejn borio za ženska prava i pomogao u “redefiniciji muškosti” unutar muzičkog svijeta.

“Znao je biti veoma moćan i harizmatičan, a u isto vrijeme osjećajan i brižan. To je bio otklon od tadašnjeg pravovjerja u roku”.

Sistem vrijednosti

U svojim memoarima Goldberg se prisjeća nastupa u Argentini koji je Kobejna razljutio jer je publika izviždala žensku predgrupu Calamity Jane.

Frontmen Nirvane osvetio se tako što je odbio da svira njihov najveći hit “Smells Like Teen Spirit”.

“Niste zaslužili da vam to sviramo”, rekao je tada Kobejn.

“Bio je predan feminističkom idealu i poštovanju prema svima”, ističe Goldberg i dodaje kako je Kobejn podržavao i prava homoseksaulaca.

“Imao je istinski drugačiju viziju šta to znači biti rok zvijezda”.

Bivši menadžer je odbio da nagađa kako bi izgledao muzičarev put da je ostao živ, ali siguran je da bi i dalje bio inovativan jer je stalno evoluirao i “nije kopirao samoga sebe”.

“Samo se nadam da bi, šta god on radio, imao priliku da se družim s njim”, zaključio je Goldberg.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve