Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Kurkuma i crni biber – kombinacija koja može da vam spasi život

Naučna istraživanja su pokazala da kombinacija ova dva začina ima izuzetna ljekovita dejstva.

Kurkuma je začin koji ima veoma blagotvoran uticaj na organizam. Međutim, tijelo ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije jer se veoma brzo razlaže u crijevima i jetri. Zato bi kurkuma trebalo da se konzumira u kombinaciji s biberom.

Naime, crni biber značajno povećava apsorpciju hranljivih materija iz kurkume.

Prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s Univerziteta Mičigen, ova mješavina može da djeluje preventivno na pojavu raka dojke.

Ali to nije sve, evo još nekoliko blagodeti mješavine kurkume i crnog bibera

POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Kombinacija kurkume i bibera je veoma efikasna u procesu mršavljenja. Biber sadrži supstancu piperin koja ubrzava metabolizam i povećava broj kalorija koje sagorijevate. Neke studije su pokazale da biber može da produži osjećaj sitosti i time smanji pretjeran unos kalorija.

SMANJUJE UPALU I UBLAŽAVA BOLOVE

Dva aktivna sastojka u ovim začinima, kurkumin i piperin, imaju efekat ublažavanja bolova i smanjenja upala u organizmu.

UMANJUJE SIMPTOME DEPRESIJE

Ova dva začina sadrže supstance koje povećavaju nivo dopamina i serotonina, hormona sreće, u mozgu.

ŠTITI OD RAKA

Istraživanja su pokazala da piperin koji se nalazi u biberu može da poveća apsorpciju kurkume čak 1000 puta. S obzirom da je kurkuma odličan začin kada je u pitanju prevencija kancera, to je još jedan razloga da konzumirate kombinaciju kurkume i bibera.

Biber i kurkumu možete zajedno dodati napicima, salatama i drugim jelima. Takođe, možete i pomiješati pola kašičice kurkume i 1/4 kašičice bibera i popiti s malo vode. Ovu kombinaciju uzimajte dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Prije upotrebe prirodnih ljekova konsultujte svog ljekara.

Izvor: Stvarukusa.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve