Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Konačno: Crna Gora dobila Bazu podataka o porodičnom nasilju

Kako su naveli, kao integralni dio Informacionog sistema socijalnog staranja – Socijalnog kartona, Baza predstavlja efikasan alat za borbu protiv nasilja u porodici, kao i za generisanje zvanične statistike

Baza podataka o porodičnom nasilju danas je predstavljena i zvanično puštena u rad, saopšteno je iz UN u Crnoj Gori.

Kako su naveli, kao integralni dio Informacionog sistema socijalnog staranja – Socijalnog kartona, Baza predstavlja efikasan alat za borbu protiv nasilja u porodici, kao i za generisanje zvanične statistike.

“Uspostavljanjem ove baze omogućeno je efikasno i pravovremeno postupanje, sprovođenje i praćenje postupaka i od strane centara za socijalni rad i od strane policije, čime će konačno biti uspostavljena i zvanična statistika o nasilju u porodici”,  kazao je Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore na predstavljanju Baze u Eko zgradi Ujedinjenih nacija.

Važnost statistike i međusektorske koordinacije istakao je i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

“Ovim softverskim rješenjem postigli smo tri ključna cilja kojima smo prešli sa riječi na djela: uspostavljen je jedinstveni, standardizovani način evidentiranja slučajeva nasilja u porodici; imaćemo zvaničnu unificiranu statistiku i, što je najvažnije, poboljšaćemo koordiniran rad institucija i postići ažurnost u postupanju kod zaštite žrtava”, kazao je Nuhodžić naglasivši da Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno radi na stvaranju ambijenta nulte tolerancije na nasilje svake vrste u koji se moraju uključiti svi društveni subjekti, mediji, civilni sektor, građani.

Baza podataka o porodičnom nasilju predstavlja kompleksno softversko rješenje koje omogućava pohranjivanje i automatizovanu razmjenu prijava i obavještenja o nasilju u porodici između dva ključna resora – Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije sa jedne strane i Ministarstva rada i socijalnog staranja odnosno centara za socijalni rad, sa druge strane.

Kako su naveli iz UN, baza sadrži sve zakonski propisane, neophodne podatke o svim učesnicima u slučaju prijavljenog nasilja – i potencijalnim žrtvama i počiniocima, djeci (ako su djeca žrtve ili žive u porodici u kojoj se desilo nasilje), preduzetim mjerama tj. prekršajnim i krivičnim prijavama, procijenjenom stepenu rizika i itd.

Ističući da je podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja i stvaranje društva bez nasilja apsolutni prioritet za Crnu Goru i Evropsku uniju, šef sektora za saradnju u delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori, Herman Špic naglasio je da borba protiv nasilja u porodici nije samo zahjev u sklopu pregovora o pristupanju, već dužnost svake savremene, demokratske zemlje.

Ključni preduslov za rješavanje ovog problema, prema riječima Daniele Gašparikove, stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori, jeste razumijevanje činjenice da su uzroci nasilja rodno zasnovani.

Gašparikova je dodala i da su Crnoj Gori potrebne jake institucije i stručni kadar koji će biti sposoban da iznese ove inovativne standarde u svakodnevnom radu, za šta će im UNDP pružiti pomoć u vidu organizovanja ciljanih obuka.

Na događaju je predstavljen korisnički interfejs Baze kao i način na koji će u svakodnevnoj praksi funkcionisati automatska razmjena podataka između centara za socijalni rad i policije.

Učesnici konferencije još jednom su apelovali na građane ali i zaposlene u institucijama da prijave svaki slučaj nasilja.

Baza podataka za porodično nasilje razvijena je po usvajanju novog Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici usvojenog u septembru 2018.

“Rezultat je zajedničke inicijative dva programa: Informacioni sistem socijalnog staranja – Socijalni karton, koji zajednički sprovode Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP i Projekta  UNDP-a i Evropske unije za rodnu ravnopravnost koji se sprovodi u saradnji sa  Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Ovim zajedničkim poduhvatom ključnih resornih ministarstava, UNDP-a i Evropske unije napravljen je značajan iskorak ka unapređenju multisektorske saradnje i koordinisanom odgovoru institucija u slučajevima nasilja u porodici”, saopštili su iz UN u Crnoj Gori.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve