Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Knjiga ”Marino Borbikoni i Crna Gora” predstavljena u San Marinu

Knjiga ''Marino i Borbikoni i Crna Gora'' autora Nenad Stevovića

Knjiga „Marino i Borbikoni i Crna Gora” autora Nenad Stevovića, izdata na crnogorskom i italijanskom jeziku, bila je povod kulturnog i diplomatskog događaja u San Marinu, saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

”Marino Borbikoni je jedna od najcjenjenijih sanmarinskih ličnosti prve polovine 20. vijeka. Istaknuti profesor, političar i intelektualac, nekoliko puta šef države, bio je veliki zagovornik nezavisnosti Crne Gore između dva svjetska rata, kao i promoter Procrnogorskog komiteta u San Marinu”, navodi se u saopštenju.

Foto: Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”

Ističu da je delegacija Crne Gore koju je predvodila ambasadorka Milena Šofranac Ljubojević primljena je u audijeciju u Regentstvo Republike San Marino na najvišem nivou.

”Kapetani regenti Filipo Tamanjini i Gaetano Troina su pored autora knjige primili i Dejana Vukovića generalnog direktora za ekonomsku i kulturnu diplomatiju MVP. Regentstvo je istaklo da su neizmjerna vrijednost slobode, puna afirmacija nacionalnog identiteta, jačanje razumijavanja, prijateljstva i saradnje stubovi Borbikonijeve misli, ali i autora studije o njemu, politikologa, publiciste i istraživača Nenad Stevovića, navodeći da ovo djelo predstavlja simbol koji učvršćuje istoriju čvrstog prijateljstva između Republike San Marina i Crne Gore”, kazali su iz  UdruženjaCrnogoraca Srbije “Krstaš”.

Nakon audijencije u palati Publiko, knjiga je predstavljena u palati Begni predstavnicima kulturnih i naučnih institucija i građanstvu San Marina.

”Pored autora govorili su crnogorski istoričar Vukota Vukotić i istoričar iz San Marina prof. Verter Kasali. Organizatori ovog kulturnog i diplomatsskog događaja su Sekretarijat za vanjske poslove San Marina, Ambasada Crne Gore u Rimu i ambasadorka San Marina u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve