Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Kina šalje dvije mlade pande u SAD: Stabilizacija odnosa svjetskih supersila

Sjedinjene Države nagrađene su svojim prvim pandama nakon što je predsjednik Ričard Nikson normalizovao međusobne odnose 1972. godine i nakon njegove istorijske hladnoratovske posjete Kini, a potom su slijedile i brojne druge nacije

Kina će poslati dvije mlade pande u zoološki vrt Smitsonijan u Vašingtonu, objavio je u srijedu kineski Nacionalni zoološki vrt, nekoliko mjeseci nakon što su odande vraćene tri velike pande zbog pojačanih napetosti između dvije globalne supersile.

Objava je uslijedila nakon pojačanog angažmana Vašingtona i Pekinga, koji su međusobne veze uspjeli da postave na stabilnije osnove otkako su odnosi između dvije zemlje prošle godine pali na istorijsko nizak nivo.

Današnja objava je jasan znak da Peking odobrava stabilizaciju veza s Vašingtonom.

Nacionalni zoološki vrt Smitsonijan u Vašingtonu objavio je da će do kraja godine tamo iz Kine stići pande po imenu Bao Li i King Bao.

„Oduševljeni smo što možemo najaviti da sljedeće poglavlje našeg partnerstva u očuvanju i uzgoju panda počinje dočekom dvije nove životinje u Vašington“, rekla je Brendi Smit, direktorka Biološkog instituta Smithsonian’s National Zoo and Conservation.

Privremeno slanje pandi iz Kine u neku drugu zemlju svijeta uobičajen je način da Kina ojača diplomatske odnose s tom državom. Kina već dugo koristi „panda diplomatiju“ za postizanje dogovora, nagrađivanje prijatelja i kažnjavanje protivnika.

Nakon susreta s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u novembru u Kaliforniji, kineski predsjednik Si Đinping nagovijestio je da je otvoren za slanje većeg broja „izaslanika prijateljstva“ u Sjedinjene Države.

U Kaliforniji su se dvojica predsjednika dogovorila da će pojačati komunikaciju uprkos sve intenzivnijem geopolitičkom rivalstvu, a Sijeve izjave podstakle su Bijelu kuću da kaže kako će SAD „apsolutno pozdraviti“ nove pande.

Sjedinjene Države nagrađene su svojim prvim pandama nakon što je predsjednik Ričard Nikson normalizovao međusobne odnose 1972. godine i nakon njegove istorijske hladnoratovske posjete Kini, a potom su slijedile i brojne druge nacije.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve