Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Indijska letilica Chandrayaan-3 uspješno sletjela na Mjesec

Chandrayaan-3 je lansiran 14. jula te je proputovao 360.000 kilometara u svemiru kako bi došao do Mjeseca

Indijska lunarna letilica Chandrayaan-3 uspješno je obavila meko slijetanje blizu južnog pola Mjeseca.

Chandrayaan-3 je lansiran 14. jula te je proputovao 360.000 kilometara u svemiru kako bi došao do Mjeseca. Današnji “dan odluke” se pratio s nestrpljenjem dok je letillica uspješno prolazila sve faze slijetanja.

Nakon što je Chandrayann-3 sletio na površinu, uslijedila je erupcija oduševljenja i veliko slavlje.

“Indija je sada na Mjesecu, međutim, ova uspješna misija ne pripada samo Indiji, cijela Zemlja je jedna porodica i ima jednu budućnost. Nebo nije granica”, izjavio je indijski premijer Modi, koji je čestitao timu u kontrolnoj prostoriji i svim Indijcima na ovom velikom uspjehu.


Naučnici se sada nadaju da će lander Vikram uspješno ispustiti rover Pragyaan, koji će poslati prve fotografije i podatke na Zemlju.

Međutim, lander će sačekati nekoliko sati dok se lunarna prašina ne slegne. Nakon toga će se otvoriti paneli jedne strane, a potom će se izvući rampa po kojoj će se rover Pragyaan spustiti na lunarnu površinu. Zadatak rovera će biti da se kreće stijenama i kraterima te da prikuplja podatke koje će poslati na Zemlju na analizu.

Lander i rover su opremljeni sa pet naučnih instrumenata koji će pomoći u analizi “fizičkih karakteristika površine Mjeseca, atmosfere blizu površine i tektonske aktivnosti kako bi se proučavalo šta se događa ispod površine”.

Datum slijetanja je precizno izabran kako bi se podudario s početkom lunarnog dana, koji traje 28 zemaljskih dana, jer baterijama landera i rovera treba sunčeva svjetlost kako bi se napunile i funkcionisale.

Tokom dana se milijardu ljudi u Indiji molilo u hramovima, džamijama i crkvama za uspješno slijetanje blizu lunarnog južnog pola, regije Mjeseca koja je još uvijek neistražena.

Vjeruje se da ova regija sadrži zaleđenu vodu, koja je vrijedan resurs za dobijanje vode, kisika i goriva za buduće lunarne misije i baze.

Ruska letilica Luna-25 imala je isti zadatak, no ona se srušila na površinu Mjeseca.

IzvorKlix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve