Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Indija lansirala svoju prvu svemirsku letjelicu za proučavanje Sunca

Satelit bi u budućnosti trebalo da obezbijedi pouzdane poatke o naletu čestica i radijacije zbog povećane sunčeve aktivnosti koja ima potencijal da uništi električne mreže na Zemlji

Indija je danas lansirala svoju prvu svemirsku letjelicu za proučavanje Sunca, manje od dvije nedjelje nakon lansiranja sonde koja je uspješno sletjela na Mjesec.

Svemirska letjelica Aditia-L1 lansirana je iz svemirskog centra Sriharikota u južnoj Indiji u cilju proučavana Sunca na udaljenosti oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Letjelica je opremljena za proučavanje sunčeve korone, hromosfere, fotosfere i solarnog vjetra, saopštila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO).

Aditia-L1 je krenuo ka tački L1 sistema Zemlja-Sunce, koja pruža neprekidan pogled na Sunce, saopštio je ISRO.

„Ovo će pružiti veću prednost posmatranja solarnih aktivnosti i njihovog uticaja na svemirsko vrijeme u realnom vremenu“, dodaje se u saopštenju.

Satelit bi u budućnosti trebalo da obezbijedi pouzdane poatke o naletu čestica i radijacije zbog povećane sunčeve aktivnosti koja ima potencijal da uništi električne mreže na Zemlji.

Napredno upozorenje može zaštititi satelite koji imaju važnu ulogu u globalnoj ekonomiji, kao i posade u drugim svemirskim stanicama.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve