Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

I u Novoj žestok stvaralački ritam KIC-a

Repertoar KIC-a ''Budo Tomović'' za januar i februar mjesec

Na repertoaru Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” tokom januara i februara 2023, biće više od 40 raznovrsnih umjetničkih sadržaja, a Srce kulture Podgorice nastavlja i u Novoj godini sa žestokim stvaralačkim ritmom. Zainteresovani će moći da uživaju u desetak koncerata, nekoliko filmskih ciklusa, premijerama predstava i filmova, izložbama, književnim večerima.

Tradicionalno u januaru filmski program KIC-a počinje revijom „Mjuzikl – filmska rapsodija“ koja je ovog puta posvećena operi. Na repertoaru desetog jubilarnog izdanja od 16. do 18. januara prikazaće dobitnike brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, a među njima su “Carmen Jones” (1954), “Veliki Karuzo” (1951) i “Violinista na krovu” (1971). Dio repertoara biće i filmovi “Kavez” (1996), “Konj” (1977) i “Uticaj gama zraka na nevene “čovjek na mjesecu” (1972) nastali na osnovu poznatih pozorišnih komada, a koje će publika moći pogledati od 30. januara do 1. februara u okviru osme u nizu revije “Pozorište na filmu”.

Kratkometražni igrani film “Taksista”, rađen po scenariju i u režiji Gorana Kaluđerovića biće prikazan 23. januara, a Kino klub Podgorica i u januaru će nastaviti sa promocijom projekta “Omladinski kino aktivizam”.

Dramski program KIC-a ponovo će okupiti Podgoričane kojima će se u okviru tribine “Podgoričke priče” 24. januara predstaviti Šukrija Žuti Serhatlić jedan od najpoznatijih crnogorskih interpretatora narodne muzike, harmonikaš, kompozitor i višedecenijski šef Narodnog orkestra Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”.

Popularnu pozorišnu predstavu “Ja(o) meni” sa Minom Lazarević i Srđanom Ivanovićem u glavnim ulogama ugostićemo 27. januara, a u DODEST-u će biti izvedena satirična pozorišna predstava o položaju Roma u Crnoj Gori “Romano Dikhlo” reditelja Zorana Rakočevića. NVU Pozorišno društvo “Divan” iz Petnjice 19. januar gostovaće sa predstavom “Hasanaginica”.

Pjesnici Udruženja književnika Crne Gore prirediće veče ljubavne poezije “Probudimo pjesmu” 16. januara, a u Multimedijalnoj sali KIC-a održaće se 27. januara i drugo veče rodoljubive poezije. Publici će se sa svojim programom pod nazivm “Hajde za mnom po zračnome brijegu” 30. januara predstaviti i učenici Osnovne škole “Radojica Perović”.

Ugostiće izložbu Fondacije “Sveti Petar Cetinjski” pod nazivom “Vladari Crne Gore u likovnoj vizuri” od 17. januara 2023, u izložbenom holu KIC-a.

U saradnji sa PAM-om, MP trio i gosti nastupiće na koncertu pod nazivom “Jazz muzika za sve!” 12. januara, a boemsko veče u znak sjećanja na poznatog crnogorskog novinara Marka Novakovića koje organizuje NVU Crnogorska kulturna mreža zakazano je za 23. januar. Solistički koncert interpretatora crnogorske muzike Neza Haverića biće održan 26. januara.

Februar u KIC-u 2023. obilježiće, veoma popularna, osma u nizu Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO koja će se održati od 6. do 13. februara. U takmičarskom dijelu učestvuje sedam pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona i to: “Ispovijesti”, “Naši dani”, “Mala čuda”, “Noć u kući gospodina Kolaka”, “Neodustajanje”, “Golf 4” i “Prekvalifikacija”, a u čast nagrađenih posljednje večeri manifestacije biće izveden antikabare “Džentlmen”.

Gost februarskog izdanja tribine “Podgoričke priče” biće multimedijalni umjetnik Goran Nikčević, poznatiji kao Brčko Brčković. Izvođenje autorske predstave popularnog glumca i komičara Dragana Marinkovića Mace “Kakva ti je žena, takav ti je život” biće organizovano 14. februara.

U KIC-u će krajem februara biti predstavljena knjiga “Ivan Gudelj – Hajdučka priča” Blaža Duplančića, kao i dokumentarni film Tomislava Žaje “Ivanova igra”.

Muzički program KIC-a u saradnji sa Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” organizovaće 23. i 24. februara deveti Festival savremene klavirske muzike “Forte Piano” koji će ove godine obuhvatiti klavriska djela savremenih kompozitora sa Balkana.

U okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” 1. februara predstavljaju violinistkinju Eminu Višnjić koja će u okviru debitantskog solističkog nastupa izvesti djela Roberta Šumana, Ludviga van Betovena i Petra Iljiča Čajkovskog.

Popularni bosanski izvođač Al Dino sa svojim bendom gostovaće u KIC-u 15. februara. Članovi i članice danilovgradskog folklornog ansambla ORO nastupiće 16. februara, a svoj godišnji koncert 22. februara upriličiće i plesni klub “Art Grupa Montenegro”.

Osmi rođendan i osam uspješnih godina Foruma mladih pisaca KIC-a, proslaviće na svečanoj poetskoj večeri 17. februara.

Filmski program KIC-a pridružiće se i ovog februara obilježavanju Dana zaljubljenih, pa će na repertoaru revije “Ljubav na filmu” od 20. do 22. februara biti omiljena ostvarenja brojne publike među kojima su: “P.S. Volim te” (2007), “Kuća na jezeru” (2006) i “Odmor” (2006).

Zbirke poezije Nade Krivokapić “Žena vilena” i “Kandilo ljubavi” biće promovisane 2. februara u Multimedijalnoj sali KIC-a.

Više info o svim segmentima KIC – repertoara od 9. januara 2023.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve