Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Film Supermarket reditelja i scenariste Nemanje Bečanovića premijerno prikazan u Podgorici

Supermarket je snimljen nekoliko mjeseci prije početka pandemije korona virusa.

Film „Supermarket“, crnogorskog reditelja i scenariste Nemanje Bečanovića, premijerno je prikazan u utorak, 16. aprila, u punoj Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.

Reditelj i scenarista Nemanja Bečanović donio je priču o savremenom o Robinzonu Krusou čije je pusto ostrvo samoposluga, koja postaje prostor za analizu apsurda, ali i međuljudskih odnosa u našem, kapitalističkom društvu.

Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njegov mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio „useliti“ u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti.

Uloge u filmu donose Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

Nakon podgoričke premijere, te prvog susreta filma sa domaćom publikom, reditelj Nemanja Bečanović, nada se, kako je rekao, da se gledaocima film dopao, te da je ostavio dovoljno prostora za razmišljanje.

“Film je tu da nas zapita, šta smo postali u ovom sistemu. U konzumerističkom društvu ljudi su postali proizvod i gotovo da se više i ne razlikujemo od stvari koje koristimo”, rekao je on.

Kada se čita roman „Robinzon Kruso“, kako je reditelj Bečanović objasnio, jasno nam je da je djelo pisano iz perspektive čovjeka koji promišlja svijet kroz kapitalizam.

“U današnjem svijetu, kapitalizam je sveprisutan, dopire na ovaj ili onaj način do svakog pustog ostrva na ovoj planeti. Jedni način da dekonstruišemo sistem, je ulazak u pravo srce problema, konzumeristički raj, odnosno u supermarket u kojem smo svi mi zapravo danovsko pusto ostrvo, i to upravo u najprometnijem mjestu u gradu”, objasnio je Bečanović.

„Supermarket“ je snimljen nekoliko mjeseci prije početka pandemije korona virusa.

“Pandemija je pokazala kako izgleda jedna mini apokalipsa. Počeće i završiti se u supermarketima. Ta situacija kada konzumerizam preraste u jedinu alatku za preživljavanje djeluje nevjerovatno bizarno i dosta govori o tome koliko je naša civilizacija zapravo krhka”, smatra Bečanović.

Premijeri u Podgorici prisustvovao je i dio filmske ekipe.

Film „Supermarket“ je isključivo crnogorska produkcija – sniman je u koprodukciji VHS Productiona i Radio televizije Crne Gore, a podržali su ga Ministarstvo kulture i medija i Filmski centar Crne Gore.

Podsjetimo, film „Supermarket“ svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije – „Tallinn Black Nights Film Festival“ u Estoniji. Film je prikazan u glavnom takmičarskog programu u selekciji „Rebels with a Cause“ („Butnovnici sa razlogom“), a podgorička premijera dio je programa „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2013“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka realizuju u saradnji sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu.

Cilj ovog projekta jeste promocija i afirmacija savremenog domaćeg filma publici širom Crne Gore, kao i stvaranje nove baze gledalaca, te će tim povodom od četvrtka 18. aprila „Supermarket“ biti prikazan u Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu i Baru, a nakon toga i u Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i Nikšiću.

Distribucija u podgoričkom Sinepleksu (CINEPLEXX BIG FASHION) kreće u četvrtak, 18. aprila.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve