Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Eksperimentalna pilula za mršavljenje duplo efikasnija od svega što postoji

Eksperimentalna nova pilula za mršavljenje koju je osmislio ugledni danski farmaceutski gigant mogla bi da bude dvostruko efikasnija od prethodnih hitova koji su se pojavili na tržištu. Čim su ove preliminarne vijesti saopštene, akcije kompanije drastično su porasle.

Lijek amikretin je doveo do toga da ljudi izgube 13 odsto svoje tjelesne težine tokom tri mjeseca, prema rezultatima prve faze ispitivanja koje je objavila kompanija, prenosi Science Alert. Prethodna ispitivanja su otkrila da ljekovi i injekcije ove kompanije za tretirtanje dijabetesa dovode do oko šest procenata gubitka tjelesne težine u istom periodu. Međutim, stručnjaci su naglasili da je potrebno znatno više istraživanja da bi se utvrdila dugoročna efikasnost i sigurnost amikretina.

Bez obzira na to, i ova saznanja uticala su da akcije kompanije skoče za više od osam odsto. Ogromna popularnost ove nove generacije ljekova zvanih GLP-1 agonisti već je učinila kompaniju najvrjednijom iako je ogromna potražnja izazvala velike nestašice zaliha i ugrozila primarne pacijente. Za razliku od drugih semaglutidnih ljekova amikretin se uzimao kao pilula, a ne kao injekcija jednom nedjeljno. Slično ovim ljekovima, amikretin oponaša crijevni hormon GLP-1 koji smanjuje apetit, ali, takođe oponaša drugi hormon koji se zove amilin.

“Čini se da je ovaj pristup malo uzbudljiviji, iz ograničenih podataka koje imamo“, rekao je kanadski istraživač Daniel Druker, naglašavajući da je potrebno sve dodatno ispitati i istražiti.

Rezultati ispitivanja injekcijskog oblika amikretina očekuju se u nekom trenutku sljedeće godine, a kompanija će razmotriti “ambiciozan dalji razvojni program”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve