Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Demos: CBCG krši načelo transparentnosti

Vuko Vlahović je istakao da je načelo transparentnosti u savremenim demokratijama osnovni princip

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić proglasio je tajnom podatke o kontroli Prve banke, čime je prekršen Zakon o slobodnom pristupu informacijama i načelo transparentnosti, saopšteno je iz DEMOS-a.

Vuko Vlahović

“Neodgovorna elita na vlasti nastavlja da taji podatake, želeći time da onemogući javnosti uvid u funkcionisanje korumpiranog sistema i trošenje novca građana. Poslednji u nizu primjera takvog ponašanja funkcionera vlasti tiče se Centralne banke čiji je guverner Žugić proglasio tajnom podatke o kontroli Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu porodice Đukanović, iako je kontrola sprovedena prije punu deceniju”, saopštio je član GO DEMOS-a Vuko Vlahović.

Istakao je da je načelo transparentnosti u savremenim demokratijama osnovni princip.

“Time je nastavljen trend brojnih nezakonitosti u radu Centralne banke, koja je, kao što se zna, pretvorena u mehanizam za udomljavanje sinova i kćeri funkcionera, po kastinskom modelu. Na druge slučajeve grubog kršenja zakona od strane rukovodstva Centralne banke, poput smjene viceguvernerke Irene Radović, Demos je već prethodno ukazivao”, naveo je Vlahović.

U Crnoj Gori visoki predstavnici vlasti, kako je naveo, u nastojanju da nezakonito djelovanje, otvoreno gaze sve demokratske postulate.

“Time našu zemlju sve više udaljavaju od članstva i Evropskoj uniji i mogućnosti za bolji život svih građana. Za to vrijeme vladajuća kasta obmanjuje građane stalnim obećanjima o boljem životu i kreiranjem lažne opasnosti po državu, dok je realnost potpuno drugačija – život je svakodnevna borba za preživljavanje, kako ne bismo imali vremena ni da podignemo glavu”, kazao je Vlahović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve