Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Delegacija KCCG boravila u radnoj posjeti kolegama u Sarajevu

Kako je saopšteno iz KCCG, povod posjete je realizacija Ugovora o saradnji ove dvije ustanove, u smislu međusobne razmjene kadra i iskustava zaposlenih, kao i hospitalizacije i liječenje bolesnika iz Crne Gore u KCUS

Tridesetdvočlana delegacija Kliničkog centra Crne Gore KCCG boravila je u petak, 10. maja 2019. godine, u zvaničnoj posjeti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu KCUS.

Kako je saopšteno iz KCCG, povod posjete je realizacija Ugovora o saradnji ove dvije ustanove, u smislu međusobne razmjene kadra i iskustava zaposlenih, kao i hospitalizacije i liječenje bolesnika iz Crne Gore u KCUS.

Podsjećamo da su prethodno, direktor KCCG Jevto Eraković i savjetnik direktora KCCG za hirurške grane Vaso Antunović, boravili u septembru 2018. godine u zvaničnoj posjeti KCUS, nakon čega je potpisan Memoranduma o poslovnoj saradnji ove dvije ustanove.

Tada je dogovoreno da se omogućiti razmjena stečenih vještina i znanja, kao i medicinskog osoblja u cilju praktične obuke, uključujući specijalističko i subspecijalističko stručno usavršavanje naših zaposlenih, te je ovo nastavak započete saradnje, odnosno, konkretizovanje na svim poljima.

Delegaciju KCCG, koju je predvodila medicinska direktorica Marina Ratković, primila je generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović, uz prisustvo direktora disciplina KCUS, glavne sestre KCUS i šefova pojedinih klinika sa kojima je iskazana potreba za intenzivniju saradnju.

Ratković je kazala da je veoma raduje saradnja sa velikom, tehnološki i kadrovski naprednom ustanovom kakva je KCUS.

Istakla je da za početak ova ustanova ima potrebu za saradnju sa Klinikom za hematologiju, te sa adultnim i pedijatrijskim hematolozima KCUS.

“Nama je potreban svaki vid saradnje koju nam KCUS može pružiti, počevši od edukacije naših hematologa, vaskularnih hirurga, radiologa, pulmologa, infektologa i pedijatara. Trenutno imamo samo jednog dječijeg hematologa. Od ove saradnje očekujemo edukaciju ljekara koji će biti osnov razvoja i unaprijeđenja KCCG. Sa nama su danas i predstavnici nemedicinskog sektora, jer sam mišljenja da i u ovoj oblasti možemo primjeniti procedure i pravila koja se sprovode u Kliničkom centru u Sarajevu“, istakla je Ratković.

Ona je iznijela izazove sa kojima se suočavaju zaposleni KCCG na svim nivoima, te izrazila nadu da će ovom saradnjom ti izazovi biti ubrzo prevaziđeni.

Ratković je takođe upoznala domaćine o kadrovskoj, tehnološkoj i infrastrukturi sa kojom raspolaže KCCG.

Ona je posebno istakla projekte koje je naša ustanova uspješno realizovala i na koje je posebno ponosna, kao što su transplantacioni program, koji sprovodimo poslednjih šest godina uz nesebičnu podršku prof. dr. Željka Kaštelana i prof. dr. Nikolina Bašić Jukić.

Istakla je i projekat telemedicine, a naročito otvaranje HLA laboratorije, zatim unaprđenje u radu u oftalmologiji sa posebnim akcentom na operacije zadnjeg segmenta oka, laparaskopskoj digestivnoj i grudnoj hirurgiji, kao i primjenu laparaskopske hirurgije u ginekologiji.

“Kao i UKCS i naša ustanova raspolaže sa dva aparat za spoljašnje zračenje, dvije gama kamere i jednim aparatom za spoljašnje zračenje, tkz., aparat za brahiterapiju. Za potrebe Klninike za onkologiju radioterapiju KCCG u toku je nabavka još jednog najsavremenijeg aparata za spoljašnje zračenje, zatim nove opeme za potrebe Digestivne hirurgije i Urologije, nove angiosale sa novim tehnikama rada i dr. Broj hospitalizacija na godišnjem nivou u UKCS je oko 47 hiljada dok je u minuloj godinu naša ustanova imala preko 38 hiljada. Slični su podaci naše dvije ustanove i kada govorimo o broju operativnih zahvata i broju porođaja na godišnjem nivou”, navela je ona.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je ova zdravstvena ustanova prepoznata kao uzor, te partner za saradnju i napredak.

“Pažljivo smo saslušali dio problema sa kojima se suočava Klinički centar Crne Gore, te ćemo u duhu dobrih i prijateljskih odnosa sa našim kolegama promptno preduzeti aktivnosti na rješavanju istih. U prvom redu, KCUS ima izvrsne profesore, ljekare i medicinske sestre, inžinjere radiologije i biohemije kao i svih drugih profila koji će odmah krenuti sa izradom programa moguće edukacije kolega iz Crne Gore”, izjavila je Izetbegović.

Tokom posjete delegacija KCCG je u pratnji ljekara UKCS i medicinskog osoblja obišla klinike KCUS, i upoznala se sa principima rada ove ustanove, odnosno, metodama i procedurama koje primjenjuju, kao i najsavremenijom dijagnostičkom i terapijskom opremom.

“U pogledu liječenja bolesnika iz Crne Gore, KCUS je potpuno kadrovski i tehnološki spremna za liječenje velikog broja oboljenja za koja kolege u Crnoj Gori još uvijek nisu osposobljeni. Naši zaposleni će se potruditi prenijeti što više znanja, te smo na raspolaganju i za konsultovanje vezano za nabavku najsavremenijih dijagnostičkih i terapijskih aparata, sa kojima imamo iskustva.  Ovo je divna prilika i za jačanje dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, istakla je Izetbegović.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve