Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Da li je potrebno da vas se djeca plaše da biste bili dobar otac?

Jedan iskreni otac odlučio je da proba da da odgovor na ovo pitanje i napokon riješi dilemu koju imaju mnogi roditelji.

ilustracija

Evo šta on ima da poruči:

– Apsolutno, potrebno je plašiti se dobrog oca. U suprotnom on ne radi svoj posao. Međutim, u pitanju nije strah koji nam obično padne na pamet. Baš kao što postoje različiti tipovi ljubavi, tako postoje i različite vrste straha.

Za mnoge je strah osjećanje koje imamo kada gledamo horor film ili kad ispred nas iskoči pas koji laje. Međutim, postoji nekoliko tipova straha koji su bazirani na zdravom aspektu, i to je ono što dobar otac mora da reflektuje.

Dobar primjer ovoga jeste logorska vatra tokom hladne večeri. Kada sjedimo pored nje volimo i cijenimo sve što nam pruža. Ali je se ne plašimo u tradicionalnom smislu. Ovo je interesantno jer je vatra prilično opasna i može da nam nanese veliku štetu.

Uprkos potencijalnoj opasnosti, vatra nas privlači, ali svjesni smo granice koju ne smijemo da pređemo jer ne znamo što će se desiti.  U tom smislu, dobar otac mora da izaziva određeni osjećaj straha, ali da ne dozvoli da on postane štetan.

On mora da bude poput te logorske vatre – da pruža zaštitu ali i da jasno stavi do znanja da postoje granice koje se ne smiju prelaziti. Zbog toga će dijete cijeniti toplinu i zaštitu koju mu otac pruža i osjećaće se bezbjedno u njegovom prisustvu.

Ali, isto tako naučiće ih i da postoje određene granice koje ne smiju da pređu. Dobar otac kod djece aktivira strah koji proizilazi iz zdravog poštovanja prema njemu.  Kada je otac u stanju da stvori ovaj tip straha kod djece, biće u stanju da ih nauči da budu dobri i nježni.

On je njihova svjetlost i toplina u hladnom i mračnom svijetu – i ona će ga zbog toga voljeti.  Zato, nemojte se plašiti da ponekada budete strogi prema djeci, ali, baš kao što i od njih tražite da ne prelaze određene granice, ni vi to ne smijete učiniti ako želite da imate zdrav odnos.

Nije lako biti otac, ali nadam se da sam vam barem malo pomogao i olakšao da od vaše djece napravite dobre ljude, prenosi Cafe.ba.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve