Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

CRNOGORSKA: Nacionalisti vode CG u propast

Početak izborne kampanje u Nikšiću jasno ukazuje da je sve spremno da najveći gubitnik tih izbora ponovo bude građanska opozicija, jer glavni akteri sve čine da politička scena bude potpuno polarizovana, saopštio je zamjenik predsjednika Crnogorske, Ranko Šćepanović.

On smatra stranke građanske opozicije “očigledno ne primjećuju pripremljenu klopku”, iako je nije teško uočiti, s obzirom da se, kako je rekao, ponavlja gotovo na svim izborima.

– Političku zabludu da je važno očuvati jedinstvo opozicije i ovoga puta će platiti visokom cijenom, jer će njihovo biračko tijelo okupirati dva poznata politička subjekta koja drže zarobljenom cijelu Crnu Goru u njenoj nepromjenjivosti. Riječ je, naravno, o DPS-u i DF-u. Građanska opozicija najzad mora shvatiti da nema i ne može biti jedinstva unutar opozicije, jer se sa vulgarnim nacionalizmom, kakav artikuliše DF, ne mogu izvoditi političke promjene koje su neophodne Crnoj Gori, kazao je Šćepanović.

Umjesto očiglednog privida o jedinstvu opozicije, mora se, navo on, graditi sopstveni politički put koji će građansku opoziciju jasno diferencirati i od nacionalista i od kvazipatriota.

– Samo takvom politikom građanska opozicija može sačuvati svoje biračko tijelo i obezbijediti da u konačnom promjene koje su prijeko potrebne, imaju puni smisao. Mi u Crnogorskoj, bez obzira na izbore u Nikšiću, smatramo da je posljednji čas za ozbiljnija politička promišljanja i drugačije uloge političkih aktera. Upravo u tom kontekstu, poručujemo strankama građanske opozicije da ne prihvataju unaprijed spremljenu režiju u kojoj samo oni mogu biti gubitnici. Samo jačanjem građanske opozicije, Crna Gora ima šansu da mijenja samu sebe, jer ovakva Crna Gora nije slika naših sposobnosti već proizvod loše politike. Visoka je cijena te loše politike i taj račun će se uvećavati, sve dok tu politiku potpuno ne napustimo, rekao je Šćepanović.

On tvrdi da Crnogorska, kao nova stranka na političkoj sceni Crne Gore, sebe vidi isključivo kao opozicionu građansku stranku.

– I baš iz tog razloga predlažemo građanskim opozicionim strankama novi i drugačiji politički put koji u konačnom ne smije više biti put žrtve, nego put pobjednika. Samo promjenom politike svi zajedno možemo izaći na takav politički put, rekao je on.

Kaže da se moramo suprotstaviti nacionalistima i kvazipatriotama koji svojim političkim djelovanjem Crnu Goru vode u propast.

Izvor: RTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve