Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Brajović u Sloveniji: Ako se poštuje princip regate, Crna Gora će prva u EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji i predsjednik Državnog zbora Dejan Židan ocijenili su danas važnost susreta zvaničnika dviju država, kako u oblasti parlamentarne saradnje tako i kroz razmjenu mišljenja o ključnim aspektima bilateralnih odnosa, regionalnim dešavanjima, budućnosti Evropske unije i politici proširenja

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, koji boravi u zvaničnoj posjeti  Sloveniji i predsjednik Državnog zbora Dejan Židan ocijenili su danas važnost susreta zvaničnika dviju država, kako u oblasti parlamentarne saradnje tako i kroz razmjenu mišljenja o ključnim aspektima bilateralnih odnosa, regionalnim dešavanjima, budućnosti Evropske unije i politici proširenja.

 

U izjavi za medije nakon sastanka, Brajović je istakao da je Slovenija bila naš uzor na putu ka članstvu u Alijansi, kao što je i sada u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Ocijenio je značajnim činjenicu da Slovenija cijeni sve što je Crna Gora postigla za 13 godina od obnavljanja svoje nezavisnosti, imajući u vidu da Slovenija odlično poznaje prilike na Zapadnom Balkanu.

“Ako se dosljedno poštuje princip regate, onda je Crna Gora sigurno prva sljedeća članica Evropske unije.  Pažljivo smo pratili izbore za Evropski parlament. Siguran sam da će kao i dosta naših pravih podržavalaca i prijatelja u Evropskom parlamentu, i poslanici iz Slovenije voditi računa o tome da se proširenje Zapadnog Balkana nađe na listi prioriteta i novog sastava Evropskog parlamenta i novog sastava Evropske komisije”, kazao je predsjednik Brajović.

Predsjednik Državnog zbora Dejan Židan je medijima rekao da u posljednjem Izvještaju Evropske komisije, koji daje inpute što je još potrebno uraditi, u kontekstu poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, EU konstatuje da Crna Gora napreduje.

“Danas sam gospodinu predsjedniku zahvalio na inovativnoj ideji koju je Skupština Crne Gore već realizovala, a to je organizacija Konferencije mladih parlamentaraca EU i Zapadnog Balkana. Želim da se proces pridruživanja što prije završi jer Evropskoj uniji mora biti u interesu da što više država Zapadnog Balkana postanu članice EU. Na taj način ćemo lakše održavati stabilnost regiona, a istovremeno podstaći države koje još nisu toliko odmakle u procesu pristupanja”, istakao je Židan.

Tokom susreta sa predsjednikom Vlade Slovenije Marjanom Šarecom još jednom je istaknuto da Crna Gora i Slovenija imaju prijateljske odnose i sadržajnu saradnju koju treba dodatno unaprijediti posebno na ekonomskom planu. Dvije države se odlično razumiju jer dijele zajedničku prošlost, ali i budućnost u okviru NATO i EU.

“Evropskoj uniji koja predstavlja zajednicu različitosti potrebna je Crna Gora, kao i sve ostale države Zapadnog Balkana. Članstvo Zapadnog Balkana u EU je garant njene stabilnosti”, izjavio je slovenački premijer Šarec.

Brajović je rekao da dvije države dijele zajedničku istoriju, bliskost dva naroda i činjenicu da ne postoje otvorena pitanja u bilateralnim odnosima, što predstavlja dobru osnovu za jačanje ekonomske saradnje prevashodno u oblasti turizma, prerade hrane i ljekovitog bilja, energetike, metalne industrije.

Na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom zajednički je ocijenjeno da dvije prijateljske zemlje odnose treba stalno da obogaćuju novim sadržajima.

Brajović je rekao da Slovenija za Crnu Goru predstavlja važnog spoljnopolitičkog partnera.

“Pored snažne političke podrške našoj evropskoj integraciji, značajna je ekspertska pomoć Slovenije u pregovaračkom procesu sa Unijom, kao i pomoć koju je pružala tokom četvorogodišnjeg mandata kao kontakt država NATO-a za Crnu Goru”, smatra predsjednik Skupštine.

Republika Slovenija će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na evropskom putu i pomoći će da se prepoznaju napori koji ona u kontinuitetu ostvaruje. Vaša zemlja je uzor drugima koji žele članstvo u EU, poručio je ministar Cerar.

Brajović sa delegacijom crnogorske Skupštine sastao se danas i sa predsjednikom Državnog savjeta  Slovenije Alojzom Kovšcom koji je takođe ponovio izraze pune podrške Slovenije crnogorskoj evropskoj budućnosti.

“Države jugoistočne Evrope civilizacijski pripadaju Evropi, a Evropska unija treba da učini sve da te države približi sebi”,  istakao je predsjednik Državnog savjeta Alojz Kovšca čestitajući  Brajoviću na uspjesima koje je ostvarila Crna Gora od obnove svoje državnosti.

U delegaciji Skupštine Crne Gore u posjeti Republici Sloveniji su članovi Parlamentarne grupe prijateljstva sa parlamentom Slovenije, poslanici Branko Čavor i Danijel Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve