Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Bogdanović: Za kreativnu ideju ne postoje razvojne prepreke

Ministarstvo kulture pokrenulo je deset novih biznisa Crna Gora postaje nova filmska destinacija, Podgorica će u blizini brda Gorica dobiti novi Prirodnjački muzej, a za konzervatorske radove na tvrđavi Onogošt u Nišiću, opredijeljeno je 300 hiljada eura, izjavio je, pored ostalog, ministar ministar kulture Aleksandar Bogdanović

Ministarstvo kulture pokrenulo je deset novih biznisa Crna Gora postaje nova filmska destinacija, Podgorica će u blizini brda Gorica dobiti novi Prirodnjački muzej, a za konzervatorske radove na tvrđavi Onogošt u Nišiću, opredijeljeno je 300 hiljada eura, izjavio je, pored ostalog, ministar ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

aleksandar Bogdanović

On je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore odgovarao na poslanička pitanja.

Poslanika Momčila Martinovića interesovalo je da li je program kreativnih industrija, koji realizuje Ministarstvo kulture, već dao određene rezultate.

U okviru prvog konkursa iz oblasti kreativnih industrija, podržali smo 11 autora. Od toga, u pitanju je 10 proizvoda i projekata, te jedno naučno istraživanje. Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme i promocije, sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo kulture, zajedno sa autorima, time uspješno pokrenulo deset novih biznisa u kulturi. To je dokaz da za kreativnu ideju ne postoje razvojne prepreke, a na ovaj način želimo motivisati i ohrabriti i druge umjetnike da svoje umjetničke izraze, inicijative i ideje, u saradnji sa preduzetničkih sektorom, kreiramo kao konkurentne proizvode na tržištu”, kazao je u Bogdanović.

Poslanik Radule Novović interesovao se da li postoje mogućnosti za gradnju novog objekta Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

“Detaljnim urbanističkim planom „Nova Varoš 2“ u Podgorici planirana je lokacija za gradnju novog objekta u blizini park šume Gorica. Imajući u vidu zakonom propisane procedure, Ministarstvo kulture je, u saradnji sa JU Prirodnjački muzej i JU Biblioteka za slijepe, preduzelo aktivnosti na pripremi dokumentacije za sprovođenje javnog konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, nakon čega bi se stvorili uslovi za sprovođenje daljih aktivnosti na realizaciji ovog projekta. Ukazujemo da planom opredijeljena urbanistička parcela nije vlasnički kompletirana, usljed čega Ministarstvo kulture preduzima dodatne aktivnosti na iznalaženju adekvatnog rješenja koje će omogućiti sprovođenje daljih mjera na obezbjeđenju trajnih uslova za obavljanje djelatnosti dvije referentne institucije iz oblasti kulture”, istakao je ministar.

Na pitanje poslanice Ane Nikolić, koje se ticalo razvoja crnogorske kinematografije, ministar Bogdanović je kazao kako je povećan broj filmskih produkcija podržanih kroz konkurse Filmskog centra, da je došlo do napretka u oblasti regionalnih koprodukcija, te da Crna Gora danas obezbjeđuje podršku za više od 25 filmskih projekata godišnje – uključujući i domaću produkciju i koprodukciju.

“Nastavićemo sa dosadašnjim aktivnostima na podršci produkciji i koprodukciji, međunarodnoj saradnji, promociji i prezentaciji filmske industrije Crne Gore i razvoju komplementarnih djelatnosti. Ipak, od planiranih novih projekata koji će biti tokom ove i naredne godine pod posebnom pažnjom Ministarstva, Filmskog centra i našeg  kinematografskog sektora, ističem unapređenje prikazivačke djelatnosti kroz program digitalizacije crnogorskih bioskopa, zatim realizaciju međunarodnog projekta CIRCE – iz IPA CBC INTEREG Italija – Crna Gora – Albanija, kao i promociju inicijative za osnivanje Filmskog studija, koji bi obezbjedio nove mogućnosti za privlačenje inostranih snimanja, otvorio šansu za nova zapošljavanja u kulturi i podstakao razvoj takozvanog “filmskog turizma”, naglasio je on.

Poslanica Aleksandra Vuković interesovala se za planove koji se tiču tvrđave Onogošt u Nikšiću.

“Ministarstvo je opredijelilo sredstva za arheološka istraživanja na tom lokalitetu, koja su povjerena Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Od početka marta do sredine maja, u okviru cjelokupne unutrašnjosti tvrđave, izvršena su zaštitna arheološka istraživanja. Tom prilikom istraženi su slojevi nastali u 18. i 19. vijeku, pri čemu je sakupljen arheološki materijal. Interesantno otkriće imali smo na tzv. Dizdarevoj kući gdje su otkriveni nalazi keramike koji ukazuju na ranovizantijski period. Stanje bedema, arhitektonska kompleksnost, specifičnost gradivnog materijala, očuvana autentičnost, integritet, kao i ostale kulturno istorijske vrijednosti fortifikacije, zahtijevaju složen konzervatorski pristup, utemeljen na rezultatima istraživanja. Te aktivnosti planirane su za treći kvartal tekuće godine, nakon čega se očekuje da će biti stvoreni svi preduslovi za sprovođenje mjera na obnovi kompleksa i njegovo privođenje namjeni. Stoga je, imajući u vidu značaj i potencijale ovog kulturnog dobra, kao i opravdanost planiranih intervencija, Ministarstvo kulture u ovoj je godini opredijelilo 300.000,00 eura za sprovođenje konzervatorskih mjera”, naveo je Bogdanović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve