Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Amerika traži još jednog Kotoranina zbog šverca kokaina

Poslije opsežne istrage, utvrđeno je da postoje dokazi koji ukazuju da je na brodu bio još jedan pomorac iz Kotora koji je slučajno ili namjerno pobjegao prije nego je počela akcija hapšenja

Američki istražitelji došli su do podataka da postoji velika sumnja da je jedan od pomoraca sa broda na kojem je u Filadelfiji pronađeno oko 18 tona kokaina uspio da izbjegne hapšenje. Prema saznanjima Dana, poslije opsežne istrage, utvrđeno je da postoje dokazi koji ukazuju da je na brodu bio još jedan pomorac iz Kotora koji je slučajno ili namjerno pobjegao prije nego je počela akcija hapšenja. Provjerava se da li je on napustio luku koju je brod posjetio prije pristajanja u Filadelfiji kada je pronađena enormna količina narkotika.

Brod na kom je pronađen kokain

Službe SAD znale su, tačnije, dobile su informacije da se na plovilu nalazi kokain, ali nijesu znale gdje je utovaren, kao ni kome je namijenjena isporuka. Dobili su podatak da šverc vode državljani Crne Gore, uglavnom iz Kotora, na se odmah zaključilo da je riječ o kriminalnoj grupi koja je organizovana i cilju šverca kokaina.

Ipak, nakon hapšenja otkriveno je da te sumnje nijesu u potpunosti tačne, odnosno da nijesu svi moreplovci iz Crne Gore znali za tovar s kokainom, kao i da su druga lica organizovala nelegalni posao i trebalo da preuzmu narkotike. Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na 1,3 milijarde dolara. Prvog dana pretresa pronađeno je šesnaest i po tona kokaina i tada je uhapšeno šest članova posade, od kojih su čak četvorica iz Crne Gore.

Pronalaženje još tone i po kokaina uslijedilo je poslije saslušanja članova posade broda, koji su uglavnom iz Crne Gore.

Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je da je ovo najveća zaplena narkotika u Americi u poslednjih 230 godina.

“Danas mogu zvanično saopštiti da je CBP, u našoj 230 godina dugoj istoriji, zaplijenio istorijsku količinu kokaina, s težinom od 39.525 funti i uličnom vrijednošću od oko 1,3 milijarde dolara”, kazao je Darst za američke medije.

Kada je na brodu otkriven kokain, tamošnji istražitelji odmah su uhapsili Budvanina Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Odmah zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu. Kasnije je priveden još jedan državljanin Crne Gore.

Đurašević je priznao na saslušanju da je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. Pojasnio je da je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je takođe priznao da mu je za to obećana velika novčana naknada.

Jedan od zvaničnika DEA je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima prije nego što je stigao do Filadelfije. Dokument FBI, o kojem je Dan ranije pisao, potvrđuje da je među članovima posade najviše naših državljana.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, u toku istrage saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković. Niko od njih nema status osumnjičenog lica, a više puta su saslušani pred sudom u Pensilvaniji. Samo dvojica članova posade koji su ranije uhapšeni priznali su da su učestvovali u švercu narkotika, dok ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze s pronađenim kokainom. U dokumentu koji je zaplijenio FBI navode se svi detalji o članovima posade pomenutog broda, kao i vrijeme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija.

Kapetan se vratio u Crnu Goru

Kapetan Roganović je iskaze pred američkim vlastima davao u svojstvu svjedoka. Nakon provjere njegovih navoda, pustili su ra i on se vratio u Crnu Goru jer je ocijenjeno da nema dokaza koji bi ga svrstali na spisak osumnjičenih.

Istražitelji su provjeravali i dnevnik broda kako bi utvrdili gdje se plovilo zaustavljalo, koliko su se tada zadržavali, kao i kuda su se kretali. Istraga o švercu kokaina proglašena je tajnom. Brod MSC „Gajan” na kojem je otkrivena droga bio je zaplijenjen, a nakon nekog vremena za oslobođenje položena je garancija od 50 miliona dolara.

IzvorCdM/Dan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve