Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

5 tajni dobrog seksa o kojima niko ne priča!

Pogledajte ovu listu koju su napravili iskusni seksualni terapeuti.

  1. DOBAR SEKS SE PLANIRA

Spontanost je jedna od važnijih stvari u životu. Stalno nam pričaju o važnosti spontanog trenutka, pa smo i kad se radi o tako važnom pitanju kao što je seks vjerovatno skloni da pomislimo kako je najbolje da do njega dođe bez plana.

– Upoznali smo se u tri, u krevetu smo bili u pola četiri, za mnoge je šifra prave strasti. No, u stvarnosti, stvari baš i nije tako. Znanje da će biti seksa uzbuđenje je samo po sebi.

Čak i svakodnevne stvari na koje inače ne obraćamo pažnju, poput nanošenja make upa, ili češljanja, postaju mali erotizirajući rituali. Da o oblačenju seksi veša ni ne govorimo. Kad znamo da će biti seksa, predigra počinje, a samim tim povećava se uzbuđenje – prije i za vrijeme samog odnosa.

  1. DOBAR SEKS JE SEKS KOJI JE UČESTAO

Dobro znamo – ono čega imamo mnogo, ne znači nam toliko kao ono u čemu oskudijevamo. S druge strane, ako nečeg imamo u izobilju, ako je i najbolja stvar, gubimo ideju ekskluzivnosti. Kad se u to upuštamo, prije ili posle upadamo u rutinu, pomalo se osjećamo kao kad provlačimo karticu na ulazu u firmu… Razmislite još jednom, jer seks je izuzetak – učestalost može pojačati želju.

Kad smo seksualno uskraćeni, svaki odnos je poput serviranja večere gladnom. Može li se takav usredsrediti na nijanse ukusa, na finese servirane poslastice? Teško, prava gastronomija počinje tamo gdje glad prestaje.

“Kad smo seksualno uskraćeni, svaki odnos je poput serviranja večere gladnom…”

Slično je i u krevetu – učestalost nas ohrabruje na eksperimente, na traganje za svojim vlastitim seksualnim identitetom, na promenu, na dinamiku pod kojom se misli na nešto sasvim drugo od mijenjanja poza. Iako su i različite poze pritom itektako dobrodošle.

  1. DOBAR SEKS UKLJUČUJE (INTER)AKCIJU

“Glavno je da se volimo, nemaš tu što reći, to se osjeća.” Ili – “Oh, on je pravi vulkan u krevetu, da vidi samo te pločice.” Ili – “Nemamo baš šta da pričamo, ali zato seks… Seks!”

Često sa ljubomorom slušamo prijateljice dok nam na djevojačkom večernjem izlasku petkom podnose izvještaj o njihovim sekualnim reckama koje su skupile tokom prošle nedjelje. Ali koliko im je zaista dobro? Ili, ako im je dobro, je li to samo zato jer za bolje – ne znaju? Seksualni terapeuti kažu da je pričati veoma seksi.

To ne znači da ćete pričati o tome kako ste maloprije kod pedikira operisali kurije oko, niti o pravilima citiranja naučne literature u diplomskom radu. U principu, ne preporučaju ni spominjanje bivšeg frajera. Ali pričati o odnosu samom, to da. “Ja volim ovo.” “Napraviš mi sad…”, “Hajde okreni se.” Takođe, bolje je pričati pozitivno. Na primjer, ako vas nervira poza “doggy”, a volite “leptir”, nemojte reći: “Mrzim doggy.” Radije recite: “Volim leptir.” I ako vam se vrišti – vrištite.

  1. DOBAR SEKS JE OPUŠTEN

Lijepo je seks ne ograničavati na krevet, ali mnogi od nas nesigurnost nastoje nadoknaditi posebnim akrobatskim vještinama. Smatraju da tokom jednog jedinog seksa moraju “ovjeriti” sto u kuhinji, veš mašinu, sudoperu.

U seksu je važno – da se ne žuri. Tamo gdje vam je dobro, ostanite, dajte priliku i mjestu, ne samo partneru i sebi. Još uvijek ima dovljno prostora za eksperimente s dubinom, brzinom, vremenom… Koliko možete izdržati?

  1. DOBAR SEKS JE (VAŠA) PRIVATNA STVAR

Neki smatraju da se orgazam broji samo ako ga i vi i partner doživite u istom trenutku. Ili da se pritom neizostavno morate gledati u oči. Zamislite samo kako izgleda kad takva očekivanja poželite spojiti, na primjer, s “psećim” položajem.

Tehnologija može donekle pomoći, ali koliko strasti stane u situaciju u kojoj frajer tokom odnosa drži mobilni na selfi stiku pred njenim očima, a ona ispred sebe rukama steže video kameru koja je priključena na TV?

Ako neko uopšte uspije da stigne do orgazma na takav način, što ako se u presudnom trenutku izvuče kabl?

Sve je propalo! Ne želimo obeshrabrivati one koji vole baš tako, ali vaš orgazam, a i sve ostalo što osjećate za vrijeme seksualnog odnosa, vaše su stvari.

Nije lijepo biti sebičan u seksu, ali neki osjećaji jednostavno nisu za dijeljenje.

Izvor: Elle.hr

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve