Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

10 prostitutki koje su ogolile istinu u prošlosti (FOTO)

Ovih deset žena su ušle u istoriju kao najpoznatije prostitutke

Foto: Wikipedia/Popszes, Shakko, Rotational~commonswiki, Arhivska fotografija

Za prostituciju se s razlogom kaže da je najstariji zanat na svijetu. Žene noći su često uticale na društvene i političke događaje zbog svojih veza sa moćnim muškarcima. Prostitucija je nekako uvijek i išla uz moć, slavu i novac, prisutna je u društvu zbog hiljadama godina, a kroz vjekove su se brojne žene iz tog posla istakle i ušle u istoriju.

RAHAB IZ JERIHONA

Ovo je najpoznatija prostitutka iz biblijskih predanja. Pojavljuje se u Knjizi o Jošui i govori o ženi koja je vodila krčmu i bordel, a koji se nalazio uz sam zid Jerihona u vrijeme kada je grad bio pod opsadom Izraelaca koje je predvodio Jošua. Prije ulaska u grad Jošua je poslao 2 špijuna u Rahabin bordel kako bi ispitao u kakvom su stanju ratnici. U Jerihonu su shvatili da su špijuni kod Rahab i poslali su vojnike da ih uhvate. Rahab ih je sakrila ispod gomile lana i ječma i nije ih odala. Bojala se Izraelaca i ponudila je utočište špijunima u zamjenu za to je bila pošteđena. Kako bi označila svoju kuću da je Izraelci ne bi napali iznad ulaznih vrata je stavila crvenu žicu da bi mogli da je prepoznaju. Mnogi vjeruju da otuda potiče i današnje korišćenje crvene boje kako bi se označio bordel, prenosi Ekspres.

Foto: Wikipedia/Shakko
Foto: Wikipedia/Shakko

TAIDA IZ GRČKE, 330 godina prije Hrista

Često je bila u društvu Aleksandra Velikog i legenda kaže da ju je Aleksandar uvijek želio pored sebe za vrijeme velikih sukoba. Osim što mu je stalno bila pri ruci, Tais je odgovorna za spaljivanje Perzepolisa do temelja. U palati u Perzepolisu održala je govor i pozvala na njegovo uništenje. Ona je bila druga osoba, odmah nakon Aleksandra Velikog Taida je druga osoba koja je uz Aleksandra bacila drugu baklju na palatu. Vjeruje se da je to bila osveta za kralja Persije koji je naredio uništavanje atinskog akropolisa.

Frina iz Grčke, 371 godina prije nove ere

Jedna od najpoznatijih prijateljica noći dolazi iz drevne Grčke. Frina je bila kurtizana pravog imena Mnesareta, što znači “prisjećajući se vrline”, a bila je optužena za bezbožnost. Rođena je u Tespiji u Beotiji, ali je najveći dio života provela u Atini.

Antički izvori navode da se od svih drugih hetera (kurtizana) isticala ne samo svojom izuzetnom ljepotom, nego i spremnošću da cijenu svojih usluga prilagodi onome što je osjećala prema svom klijentu. Zbog toga je stekla brojne suparnice, od kojih je najpoznatija Lais iz Hikare.

Jedna od anegdota govori kako se za vrijeme festivala boga Posejdona u Eleuzini pred svima skinula gola na ulici kako bi se okupala u moru.

Frina je, stekavši brojne neprijatelje, optužena za skrnavljenje Eleuzinskih misterija pa je dovedena pred Areopag, gdje joj se sudilo. Njenu je odbranu vodio njen tadašnji ljubavnik, znameniti orator Hiperid.

Međutim, ni sva Hiperidova vještina je nije mogla spasiti. U trenutku kada se činilo da će je sudije osuditi na smrt, Hiperid – a prema nekim izvorima i sama Frina – joj je iznenada razgrnuo haljinu i tako je pred sudijama pokazala svoje savršene grudi. Oni su bili toliko impresionirani da su odlučili ne samo da joj poštede život, nego da je i osloboditi optužbi. Antički izvori i savremena tumačenja smatraju kako povod za tu odluku nije bio požuda, nego tadašnje shvatanje kako ljepota predstavlja izraz naklonosti bogova, čiji se bijes pogubljenjem njihovih miljenika nije smio rizikovati.

Foto: Wikipedia/Popszes
Foto: Wikipedia/Popszes

Su Šiaošiao iz Kine

Su Šiaošiao bila je kineska kurtizana i pjesnikinja koju su zvali “Little Su”, a živjela je za vrijeme dinastije Južni Qi (Ći).

Bila je poznata po izuzetnoj ljepoti, ali i po intelektu. O njenom životu postoje brojne anegdote, u kojima se uglavnom slavi njena velikodušnost, odnosno sklonost da materijalno pomaže siromašnima, pa čak i da im pruža seksualne usluge.

Vrlo mlada je oboljela, ali je pred smrt sa samo 19 godina izjavila kako su joj nebesa ispunila želju, jer će biti pamćena po ljepoti.

Sahranjena je u grobnici kraj mosta Šilin na obali Zapadnog jezera. Grobnica je uništena za vrijeme kulturne revolucije 1960-ih, ali je 2004. obnovljena.

Madam du Bari, Francuska

Baronica Du Bari je bila posljednja ljubavnica kralja Luja XV. Karijeru je započela u Parizu i imala je jako puno klijenata iz redova aristokratije koji su masno plaćali njene usluge.

Da bi postala ljubavnica kralju, tražila je plemićku titulu i lažno se udala za svog brata, falsifikovala dokumente u kojima je stajalo da je tri godine mlađa i u njima navela izmišljotinu da ima plemićko porijeklo.

U samo godinu dana je od statusa prostituke s ulice postala kurtizana s plemićkom titulom i prva ljubavnica kralja.

Ali, sve se to dogodilo u vrijeme nakon Pomeranskog rata i kada se protiv kralja spremala zavjera za njegovo rušenje. Kako je bila sa njim povezana, završila je na giljotini 1793. godine.

Foto: Wikipedia/Louise Élisabeth Vigée Le Brun
Foto: Wikipedia/Louise Élisabeth Vigée Le Brun

Meri Bolin, Engleska

Manje poznata sestra Ane Bolin, Meri, često je bila u njenoj sjenci. Bila je kurtizana, a u Francuskoj su je zvali “engleska kobila” zbog njenih seksualnih izleta.

Brojne priče govore kako je svoju seksualnost koristila kako bi dobila brojne usluge na dvoru, a bila je ljubavnica engleskog i francuskog kralja.

Vjeruje se da je umrla u 40. ili 41. godini, ali ne zna se gdje joj je grob. Izgubila je povlastice dvorskog života nakon što se udala za muškarca koji je imao niži društveni status od nje.

Nakon što su joj pogubili sestru povukla se u anonimnost u Francuskoj. Njeni potomci su Čarls Darvin i vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton.

Foto: Wikipedia/Themadchopper
Foto: Wikipedia/Themadchopper

Veronika Franko, Italija

Veronika je bila dobro obrazovana djevojka koju je majka naučila kako da se ponaša da privuče pažnju bogatih muškaraca. Kao tinejdžerka se udala za ljekara, ali taj brak se završio loše i Veronika se okrenula prostituciji na venecijanskom dvoru kako bi preživjela.

Dok se bavila prostitucijom istovremeno je pisala knjige poezije i od oba se posla prilično obogatila. Kao i mnoge druge prostitutke optužena je za vještičarenje, ali se na inkviziciji uspješno odbranila.

Njena sudbina nakon toga je nepoznata, ali se vjeruje kako je izgubila bogatstvo nakon što je bila prisiljena da napusti Veneciju kada je izbila epidemija kuge 1575. godine. Takođe se vjeruje da je umrla u bijedi.

Foto: Wikipedia/Themadchopper
Foto: Wikipedia/Themadchopper

Meri Džejn Keli, Engleska

Meri Džejn Keli je bila posljednja žrtva Dežka Trbosjeka. Prostitucijom je počela da se bavi u Kardifu, a u Londonu je dobila nadimke “Fair Ema” i “Džindžer”. Kada je ubijena bila je bez novca, kao i ostale Trbosjekove žrtve, a imala je samo 25 godina.

Njeno brutalno osakaćeno tijelo pronađeno je u njenoj sobi. Za razliku od ostalih Trbosjekovih žrtava, Meri je sakatio dok je još bila živa. Krvi je bilo svuda, a na tijelu su nedostajali komadi mesa i organi. Scena koju je policija zatekla u sobi bila je takva da je mnogima pozlilo. Jedina sačuvana fotografija te scene danas se smatra prvom fotografijom sa jednog mjesta zločina.

Foto: Arhivska fotografija
Foto: Arhivska fotografija
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Ketrin Volters, Engleska

Ketrin Volters, poznata i kao “Skitles” bila je posljednja velika kurtizana viktorijanskog Londona. Bila je prava ljepotica koja je pratila trendove i postavljala nove, pa je tako damama u Londonu prva pokazala svoj hobi, jahanje konja, što su one prihvatile, a što je bilo više u to vrijeme primjereno muškarcima.

Lista njenih klijenata uključuje brojne političare i članove kraljevske porodice, među kojima je moguće i da je to bio Edvard VII, najstariji sin kraljice Viktorije.

Bila je poznata po skromnosti i diskreciji, zbog čega su joj muškarci često dolazili jer su znali da će njihove afere sa njom ostati tajna.

Zbog toga je zaradila puno novca, pa se mogla povući u penziju 1890. godine i time je postala jedna od rijetkih kurtizana koja nije umrla mlada i u bijedi.

Foto: Wikipedia/Rotational~commonswiki
Foto: Wikipedia/Rotational~commonswiki

Lici Lape, Amerika

Lici Lape je bila madam i prostitutka iz Ohaja i vodila je nekoliko bordela. Udavala se osam puta, a jednom je to bilo za njenog najboljeg klijenta.

Poznata je po pomalo čudnim vezama s Vorenom Hardingom, 29. predsjednikom Amerike. Harding je radio kao urednik u novinama i u njenom je bordelu smjestio aferu drugom uredniku u redakciji s kojim je bio u sukobu.

Namamio ga je u bordel, a potom pozvao policiju da obavi raciju, što je njegovom kolegi donijelo jako puno problema.

Ali, pretpostavlja se da je i sam Harding bio čest gost njenih bordela. Lici je uspjela da sačuva sve svoje bordele do smrti, uprkos činjenici da su je tužili svi njeni bivši muževi, ali nikad od njih nije izgubila nijednu parnicu.

Foto: Wikipedia/Debra Lape
Foto: Wikipedia/Debra Lape

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve