Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

„Церкваріум”: SPC zagranični centar za podrivanje nezavisnosti Crne Gore

 Iako u Crnoj Gori i Ukrajini nijesu domicilne crkve, SPC i RPC imaju „standardne scenarije” oglašavanja netačnim vijestima u kojim se samoproglašavaju „žrtvama progona".

Piše: Vladimir Jovanović

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i Ruska pravoslavna crkva u Ukrajini se veoma slično ponašaju – piše pravoslavni ukrajinski sajt „Церкваріум” povodom zbivanja oko divlje sagrađene „krstionice” kod Tivta.

Iako u Crnoj Gori i Ukrajini nijesu domicilne crkve, SPC i RPC imaju „standardne scenarije” oglašavanja netačnim vijestima u kojim se samoproglašavaju „žrtvama progona”.

„Obje crkve predstavljaju zagranične centre neprijateljski nastrojene prema nezavisnosti mladih zemalja. Kroz obje strukture postoji uticaj na države s ciljem blokiranja njihova evropskoga vektora razvoja, a da bi se vezale za Rusiju”.

„Obje crkve”, piše „Церкваріум”, „ignorišu zakone zemalja u kojima djeluju, cinično podižu vjerske objekte bez dozvola, a zatim, kad izazovu djelovanje vladavine prava, počinju govoriti o nepravdenome progonu, ‘gonjeniju’. Sve se odvija po sličnim scenarijima”.

Neka internet glasila na ruskome jeziku događaje kod Tivta tumače da „pro-zapadna, pobjednička crnogorska vlada na svaki način pokušava da uzdrma jedinstvo Srpske pravoslavne crkve”.

„ПолитНавигатор” je ocijenio da „kampanja protiv SPC uključuje pokušaj crnogorskih vlasti da 2. aprila ruše navodno nezakonitu građevinu – krstionicu”, ali „snage bezbjednosti nijesu mogle ništa da urade”, „međutim, nacionalistički zvaničnici Crne Gore će sigurno pokrenuti novi napad”.

Za tumača prezentnih događaja kod Tivta pozvan je jeromonah Ignjatij Šestakov, Rus, urednik sajta „Православие” na srpskome jeziku, predstavljen „specijalistom za istoriju i kuturu Srbije”, koji je ranije kazao da je „crnogorska nacija proizvod komunističke ideologije”, da je ulazak Crne Gore u NATO „naš gubitak, ne možemo da zarivamo glavu u pijesak” i da u Crnoj Gori „Rusija treba nešto da preduzima”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve