Srijeda, 21 Februara, 2024
Rubrika:

Zaluđenici, naročito

Crnogorci su za tog policajca sačuvali prezir. Naročito nakon onog što je izrekao za vrijeme akcije i nakon sukoba sa crnogorskim neistomišljenicima i demonstrantima  – ''raščistili smo tamo tu bagru''. Priznaćete, bilo je u tim njegovim riječima prilično žara. I više od onog ''postupi po naređenju''. Bilo je u tim riječima i iskričavog nadahnuća i neskrivene posvećenosti. A ko je rekao zaluđenosti?

piše: Željko Vukmirović

Ništa lakše od blamiranja pod pokroviteljstvom srpske crkve. Čak, ispada da je to izuzetno dostupna kategorija blamaže. O toj kolijevci zaglupljivanja pisao je čak i srpski pisac, narodni ljekar, profesor Bogoslovije i arhimandrit Vasa Pelagić, u svom djelu “Umovanje čistoga razuma”. Upućujući na dekadentnost aranžmana u crkvenoj ponudi. I gomilu zaluđenika. Džaba priča.

A onda ni ovovremenski javni angažman osobe u uniformi komandanta crnogorske protivterorističke jedinice ili onog što je svjetski priznat kao teniski broj jedan, uopšte ne iznenađuje.

“Laž izmišlja opake snove”, glase riječi pjesme pod nazivom Gluperde lutaju daleko, Džonija Štulića. I biće da ta kilometraža podrazumjeva kosmičke relacije.

Crnogorski policajac je, pak, tek predvodio svoju jedinicu preko polja ispred crnogorskog manastira, nekih stotinjak koraka, nema više. I tako omogućio militarističku sliku ustoličenja mitropolita srpske crkve u prijestonici Crne Gore. Uz to je, bar prema pisanju srpskih medija, oduševio Srbiju kada se prije ulaska u manastir prekrstio. Bez obzira na svu usiljenost, teatralnost i izvještačenost tih pokreta rukom, sa sve oružjem o ramenu, osoba u uniformi crnogorskog policajca je postala zvijezda u Srbiji.

Sa druge strane, a strane su u toj priči neizostavno uspostavljene zahvaljujući angažmanu srpskih popova, Crnogorci su za tog policajca sačuvali prezir. Naročito nakon onog što je izrekao za vrijeme akcije i nakon sukoba sa crnogorskim neistomišljenicima i demonstrantima  – “raščistili smo tamo tu bagru”.

Priznaćete, bilo je u tim njegovim riječima prilično žara. I više od onog “postupi po naređenju”. Bilo je u tim riječima i iskričavog nadahnuća i neskrivene posvećenosti. A ko je rekao zaluđenosti?

Sljedeće nadahnuće i posvećenost nas je sačekalo ovih dana. U gestu jednog od najvećih svjetskih sportista, ikada. I tako smo svi bili svjedoci kako teniski broj jedan, namrštenog lica i sa podignuta tri prsta, jurišno izlazi na borilište uz pjesmu “Veseli se srpski rode”. Sa puno žara.

Organizatori Davis kupa su, nakon komentara regionalnih i evropskih medija, te karakterisanja pjesme kao neonacističke, obrisali snimak.

Slijedi povratak u laž. I to iz one pjesme o gluperdama. I to iz onih stihova “laž izmišlja opake snove”.

Za pjesmu “Veseli se srpski rode” se navodi da je svoju promociju imala na “istorijskim litijama za odbranu srpskih svetinja u Crnoj Gori”. A to je već, činjenično, niz laži.

Podsjećanja radi, takozvane litije su bile prilično organizovano uplitanje jedne religijske zajednice u politička dešavanja  nastala u sekularnoj državi koja su za cilj imala prisvajanje crnogorskih materijalnih i kulturnih dobara, te promociju istorijskog revizionizama. I tu nema nikakve istorije, niti odbrane, niti srpskih svetinja. Suština je negacija države Crne Gore i crnogorske nacije. Prisvajanje materijalnih dobara se, valjda, podrazumjeva.

A podrazumjevaju se i gluperde pristale na to radovanje. Zaluđenici, naročito.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Simon
26.11.2023-08:42 08:42

Juce je ekipa Srbije izasla jos dva puta uz istu pjesmu. Spanci ne tragaju zalbe od strane teniskig saveza Kosova. Spanija ne priznaje ni Kosovo ni taj savez.

SuperHik
26.11.2023-08:59 08:59

Pukni od nemoći, zlobe i ljubomore…Radovaćeš se uskoro nakon popisa. :)

dragan
26.11.2023-10:55 10:55

Svaka cast Gospodine. Respekt!

Vesela
26.11.2023-12:01 12:01

Jeste, u pravu si. I oba puta izgubila. Ipak je Bog na nasoj strani

Đžigi Bau
26.11.2023-13:42 13:42
Reply to  Vesela

Bog na strani vas zlobnih i ljubomornih ateista ?

Bella
26.11.2023-15:28 15:28
Reply to  Đžigi Bau

Bog ceni ateiste jer kao i istinski vernici imaju petlju da stoje iza svojih stavova i uverenja. Jedino ko treba da se boji boga su turbo vernici, prevrtljivci i slicni. Kakvi su to vernici koji idu u crkve sa 5 kg farbe na licu i suknji koja jedva pokriva sramotu. Ili vernik koji se ujutru moli a zatim seda u dzip sa krstacom od po metra na retroviziru i ide da valja zna se sta.

Tara
26.11.2023-12:14 12:14

Ove naci-nakarade treba izbaciti iz drzave CG….smrde im tragovi..dje se god pojave na tlu drzave CG–

Đžigi Bau
26.11.2023-13:43 13:43
Reply to  Tara

Pazi da ne bude obratno jer batina ima dva kraja.

Bajo
27.11.2023-01:54 01:54

Izasla i ispala. Sad ce opet slavljsnje poraza.

Plamenac
30.11.2023-03:40 03:40

Ko to tamo Djokici pjeva
lijeva desna lijeva
Ko to tamo Djokici svira
Odigrava se bal vampira
Danas, bas ko i juce
kao pobjesnjelo kuce
Danica Posrbica arlauce
Zavija za njom Nole Djole
svrseni ucenik osnovne skole
Dodjose im crni dani
sHebase ih Talijani
Zalud Djole mocugom mase
Talijani se njega ne plase
Nole sebi priznat mora
konjina je on matora
Njemu vise spasa nema
na put u zaborav se sprema

MajskeZore
24.12.2023-12:16 12:16

Kad će ova popovska bezposlička bagra da bude isprašena iz Crne Gore.
Samo pljačkaju crnogorski narod i ništa drugo.