Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Nije do publike

Negiranje autoriteta publike, ukazivanjem na sopstvene genitalije,  psovanjem, sarkastičnim poljupcima, i tome slično, su infantilni izrazi sukoba sa roditeljem. Imajući u vidu da je u više navrata govorio o svom teškom detinjstvu i konfliktnom odnosu sa ocem, Srđanom, koga je čak i više puta udaljio ili mu zabranio da prisustvuje njegovim mečevima, opravdano se može pretpostaviti da je publika u đokovićevskom svetu u stvari personifikacija figure oca koji je umanjivao Novakovo ''ja'' u detinjstvu

Za aktuelno.me

Piše: Vlatko Sekulović

Popularni ruski psiholog Andrej V. Kurpatov ističe da ljudi koji imaju instinkt da drugima „daju po nosu“ reprodukuju situacije u kojima je njihovo dostojanstvo bilo povređeno u detinjstvu. Dete, naime, ima svoje „ja“, svoje mišljenje i sliku o sopstvenom značaju odnosno vrednosti. Roditelj koji stalno negira ovaj značaj i mišljenje deteta o samom sebi, stavljajući mu do znanja da je njegovo mišljenje „poslednja rupa na svirali“, dovode do umanjivanja detetovog samopoštovanja i samovrednovanja. Metode ugrožavanja ovog hijerarhijskog instinkta, kako navodi Kurpatov, mogu biti različite: ignorisanje, kažnjavanje, držanje lekcija, itd. Reakcija dece, koja trpe napad na značaj sopstvenog „ja“, je da misle „videćete kad porastem….“, koja je nejasno usmerena ka roditeljima, ali za dete ima funkciju anticipiranja budućeg značaja kao najboljeg i prvog.

Vlatko Sekulović

Posledica takvog odnosa je da dete ne uvažava svoje roditelje niti oni za njega predstavljaju autoritet, a socijalno postaju trauzmatizirane osobe nesposobne da vide svoje mesto u društvu, a samim tim i uvek nezadovoljne sa onim što imaju. Kurpatov ističe da je takav odnos prema drugima uvek vezan za osećanje poniženja, nepravde, nezasluženog ili preterano surovog kažnjavanja u detinjstvu. Takve osobe postaju borci koji se ne bore zato što imaju šta da kažu ili imaju razlog za borbu, već zato što je njihov moto „borim se zato što se borim“. Autoritet, shvaćen kao uticaj ili ugled određene osobe ili grupe, za takve osobe jednostavno ne postoji usled nedostatka osećanja sopstvenog autoriteta kao izraza umanjenog samopoštovanja i samovrednovanja, značaja, odnosno dostojanstva i vrednosti. U takvom shvatanju sebe i sveta, beznačajnosti postojanja, sve postaje manipulacija u večnoj potrazi za nedostižnim smislom života.

Ovaj kratak uvod iz popularne psihologije, koristan je za analizu konstatacije iz jednog beogradskog tabloida o porazu reprezentacije Srbije protiv Italije u polufinalu Dejvis kupa. Naime, novinar opisuje kako je  Đoković, koji je prethodno izgubio meč sa Sinerom, u kritičnim trenucima ključnog dubl meča, koristio „oprobani trik“ i počeo da ulazi „u klinč sa publikom“, kako bi povratio „mentalnu snagu“, ali ni to „nije pomoglo“, te je srpski dvojac izgubio meč. Postavljaju se neminovno pitanja: zašto je Đoković stalno u sukobu sa publikom, bez obzira da li se radi o Torinu, Parizu, Londonu ili Malagi, i da li je publika „odgovorna“ za takav konflikt?

Moguće odgovore na ovo pitanje daje psihološka analiza s početka ovog teksta. Prema ovom tumačenju, mentalnu snagu koju Đoković crpi iz sukobljavanja sa publikom i „trikovi“ koje koristi su reprodukcija odnosa iz detinjstva. Negiranje autoriteta publike, ukazivanjem na sopstvene genitalije,  psovanjem, sarkastičnim poljupcima, i tome slično, su infantilni izrazi sukoba sa roditeljem. Imajući u vidu da je u više navrata govorio o svom teškom detinjstvu i konfliktnom odnosu sa ocem, Srđanom, koga je čak i više puta udaljio ili mu zabranio da prisustvuje njegovim mečevima, opravdano se može pretpostaviti da je publika u đokovićevskom svetu u stvari personifikacija figure oca koji je umanjivao Novakovo „ja“ u detinjstvu. Drugim rečima kada iskazuje nepoštovanje prema autoritetu publike, on to radi prema svom ocu, a što ga više publika/otac, kako on percipira, ne poštuje, on je motivisaniji da bolje igra.

Đoković nije infantilan, već izuzetno fizički i mentalno talentovan, te je vrlo dobro shvatio i proučio samog sebe, uočavajući da je upravo taj motivacioni mehanizam, sukob sa ocem/publikom, kod njega najjači, te ga namerno izaziva antagonizirajući publiku. Đokoviću jednostavno ne odgovara publika koja ga voli i poštuje. U žaru borbe njemu treba publika koja ga odbija, koju on percipira kao figuru koja ga vređa i nipodaštava, umanjuje njegov značaj, te izvlači iz sebe „videćete kad porastem na kraju meča“. Pobeda je za Đokovića, izraz unutrašnje psihičke dinamike „sad sam porastao“ i „dobili ste po nosu“. Osveta je namenjena publici, a što je publika „neprijateljskija“ to je veće rasterećenje i zadovoljstvo pobedom nad „drugim“, koji je „voljen“ od strane publike.

U konkretnom slučaju, meč se odvijao na neutralnom terenu, pa čak i pred blagonaklonom publikom u Malagi, andalužanskom „srcu“ Španije, državi koja nije priznala nezavisnost Kosova, što nije mala stvar u đokovićevskom svetu. Iz tog ugla, opravdano se može špekulisati da španska publika nema nekih simpatija prema pretenzijama katalonskih nacionalista na nezavisnost, te posledično da imaju simpatija za „Srbina“. Ipak je Đoković imao potrebu da tu i takvu publiku antagonizira u poslednjem odlučujućem meču, kako je na to ukazano u novinskom članku. Dakle, nije do publike.

Prethodno opisani psihološki mehanizam daje svoje rezultate kada Đoković igra sam, ali ne i kada igra u timu, zato što verovatno njegovi saigrači nisu imali takvu traumu u detinjstvu koju bi simbolički reprodukovali tokom meča. Đokovićev pokušaj da propagandom, putem nacionalističkih pesama i rituala, kod drugih članova reprezentacije izazove ovaj efekat putem identifikacije sa „omalovaženim“, „malim“ narodom kojeg drugi narodi ne poštuju, je vrlo upitan, što se i izrazilo u konačnom nokautu i ispadanju srpske reprezentacije.

Istovremeno, đokovićevska kontekstualizacija psihološke drame teniskog meča u sukob između „nas“ i „njih“ u srpskim tabloidima je imala i svoj politički cilj ostvarenja sudbonosne „preko potrebne pobede“ u funkciji predstojeće „sudbonosne“ bitke za budućnost Srbije na parlamentarnim izborima 17. decembra ove godine, koju će pojedini članovi teniske reprezentacije poput Tipsarevića otvoreno voditi i na listi SNS-a.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

28 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Giga
27.11.2023-12:28 12:28

Najbolje ih je Dodik opisao. Taska c……..

cetinje
27.11.2023-15:57 15:57
Reply to  Giga

Nije ih Dodik “opisao”nego rekao zivu istinu jer su Djokovici “tu istinu”prihvatili kao ispravnu. Citiram rijeci Dodika: Djokovici su ciganlija,a oni jadni “mrtvi zadovoljni,pi kukavice svetoga Lazara(serbskog).

Gagi
27.11.2023-17:51 17:51
Reply to  cetinje

@Cetinje,
Ne vjerujem da si ti cetinjanin .Mora da si ti neki Flatero .

Merlin
27.11.2023-18:03 18:03
Reply to  cetinje

Istina. On jeste talentovan igrac(jedan od najboljih na svijetu) ali kao covjek je teska splacina

Rovca sa katunima bez struje
27.11.2023-19:00 19:00
Reply to  cetinje

@Cetinje
Tvoj rečnik mi daje utisak da nisi pri čistoj svesti ili si mozda poijo previse jake lozovace.Hvala na paznji.

Merlin
27.11.2023-20:48 20:48

Sta je problem? Da nije rekao covjek neistinu? Novak je iskompleksirani mesanac koji hoce da bude, zajedno sa taticom, veci Srbin od Karadjordja!

dragan
27.11.2023-13:11 13:11

Svaka cast Gospodine. Respekt!

Ante
27.11.2023-13:34 13:34

Odličan kao tenisač a nula kao čovjek…, pa slikao se nedavno s posterom srpskog ratnog zločinca – fašiste Draže Mihajlovća – zamislite – gdje mu je pamet!?

Rade HN
27.11.2023-15:28 15:28

@Ante
Znasli li ti Ante da je americki presjednik Hari Truman 1948 god posthumno odlikovao djenerala Drazu?
Znas li ti Ante da je general Sarl De Gol licno odlikovao djenerala Drazu ordenom Ratni Krst?

Danica Crn
27.11.2023-17:07 17:07
Reply to  Rade HN

Adolf Hitler je krajem tridesetih trebao da dobije nobelovu nagradu za mir..U poslednjem momentu nagrada je ponistena i te godine niko nije dobio nagradu..Odrenjem koje je sve do 1938 dobijao od zapada mogao je da napuni barem 10 fioka..Zapad je HITLERU davao i novac a ne samo znacke jer se vjerovalo da ce on zaustaviti prodor komunizma na zapad.. Ratni zlocinac Draza je po tom istom receptu postumno dobio neku znacku kao borac protiv KOMUNIZMA bas kao sto je iste znacke dobijao i Hitler…Drazin oficir Pavle Djurisic je dobio najvisi nacisticki orden ajzen krojc ili gvozdeni krst od Adolfa Hiltera… Pročitaj više »

Ante
27.11.2023-17:55 17:55
Reply to  Rade HN

Srpskog ratnog zločinca Dražu je Truman odlikovao prije Titovog raskida sa Staljnom, da bi malo “olabavio ” komuniste, a Šarl De Gol je tada bio u onoj birtiji “Alo. Alo”, tako da nije ništa znao o tome tko se bori u Jugi protiv fašista a tko je fašist (četnici, ustaše balisti…)

nenad_mne
28.11.2023-11:41 11:41
Reply to  Rade HN

Posthumno ga je odlikovao, ali ne kao antifašističkog borca no zbog uloge u spašavanju oko 300 američkih pilota (partizani spasili pet puta više), a i kao prst u oko jugoslovenskim vlastima! De Gol ga je odlikovao 1943. kada je imao manju vojsku no Draža, a kao vojni faktor u borbi protiv nacizma je bio marginalan! Ni na kraju rata nije imao veću vojsku od NOVJ!

Rade HN
27.11.2023-17:52 17:52

Postovana Danice,
Prvi put cujem da je Orden legije zasluga tamo neka znacka.

Pored odlikovanja koje je Draža Mihajlović dobio tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, 1948. godine američki predsednih Hari Truman posthumno ga je odlikovao ordenom Legije zasluga zbog učestvovanja u operaciji spasavanja američkih pilota oborenih iznad Jugoslavije.

Komisija za odlikovanja Pentagona odlučila je da generala Dragoljuba Mihailovića uvrsti u „Legiju zaslužnih”, nakon izveštaja istražne komisije Komiteta za pravedan sud Draži Mihailoviću. Ova komisija, koja je okupljala najuglednije ljude SAD (šest senatora, osam kongresmena, pet guvernera…) otvorila je javna saslušanja u Advokatskoj komori njujorške opštine 13. maja.

Ante
27.11.2023-18:22 18:22
Reply to  Rade HN

Blago tebi Rade!?

Danica Crn
28.11.2023-06:01 06:01
Reply to  Rade HN

Kad bi znacke za ucesce u akciji Air Bridge Vazusni most nesto znacile onda bi trebalo rehabilitovati i Antu Pavelica..Jer i Ustase su ucestvovale u toj akciji bas kao i Partizani i svi su dobili iste znacke..Provjeri slobodno .. Film heroji hilijarda i bajke o 600 pilota koje je Draza kobajagi spasio plod su bolesne maste… Naprotiv Saveznici su pred kraj rata rijesili da zestoko kazne prvu Juden Frai drzavu Srbiju za sluzenje Hitleru pa su bombardovali Beograd Kragujevac Nis i Kosovsku Mitrovicu … Puno vaznije od znacki su pare i materijalna pomoc..A zapad je 1942 s gadjenjem prekinuo svu… Pročitaj više »

Rovca
27.11.2023-18:58 18:58

@Rade HN
Generala Mihailovića su odlikovala 3 američka presednika.Hvala na paznji.

Merlin
28.11.2023-00:42 00:42
Reply to  Rovca

Da imas i malo obraza, ne bi ovako pricao. Postoji AMERICKA arhiva koja jasno kaze ko su cetnici u ogromnom broju izvjestaja. Ne sto je neki predsjenik htio da kontrira komunistima(Titu i Rusima) nego sto su njegovi ljudi na TERENU pisali u svojim izvjestajima. Ti izvjestaju su vjerovatno, po vama, dio neke velike masonske/atolicke/komunisticke zavjere?

Danica Crn
28.11.2023-06:06 06:06
Reply to  Rovca

-Svi Nijemci koje su cetnici pobili za 4 godine rata mogli bi da stanu u Ficu..-
General Stevan Mirkovic

Neko tamo
27.11.2023-19:10 19:10

Polupismeni klipan uličar srbenda koji je lijepom ponasanju naucio iz Beograda i SPC

To sto umije mocugom da prebaci loptu prekomreze i zbog toga on je postao legenda svetska hahaha

A za Djokovice se vec sve zna

Nije ni on bio ovakav ali ganjegova sekta vaspitava nikad jace sad

Crnogorac
28.11.2023-00:30 00:30

Covjek humanitarac, donirao milione eura u dobrotvorne svrhe , ostvario tolike sportske usphehe , zvanicno najbolji teniser svijeta .Mozete samo pod prozor da mu pljunete

Ante
28.11.2023-09:45 09:45
Reply to  Crnogorac

Dragi Crnogorče, svi znamo da je Nole odličan sportaš (sin Crnogorca i Hrvatice), ovdje samo tvrdimo da nam je žao – što je BIA zloupotrebila njegovo ne-obrazovanje i što ga je upregnula u srpska fašistička kola!

Шаком по носу
28.11.2023-08:44 08:44

Нека те тамо.

Rade HN
28.11.2023-09:34 09:34

@Neko tamo

Polupismeni klipan uličar srbenda koji tecno govori 6 stranih jezika.
A koliko ti pametnjakovicu govoris stranih jezika?

Plamenac
28.11.2023-11:40 11:40
Reply to  Rade HN

Svaki Rom s Kosova bez osnovne skole govori barem 4, 5 jezika…Romski i Albanski znaju svi a usput nauce i jos par jezika…Nisu oni kao onaj lazni Srbin i lazni dr prava Seselj koji ne govori nijedan strani jezik…

Seoca
29.11.2023-21:58 21:58

Ovo trebaju da čitaju svaki dan crnogorske posrbice Beogradski i ruski špijunčići, srbijanci i njihovi popovi; Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi htio da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili prije sto godina. Oni nisu u sukobu sa svijetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda… Pročitaj više »

Nenad
03.12.2023-11:22 11:22

Bravo!

BijeliPavle
09.12.2023-06:42 06:42

arkan i giška su tako znali po 12 jezika a da škole nijesu viđeli, dobar dan, doviđenja, kašika, nož…a Šekspir, Servantes, Petrarka, Orvel tođavo popio

Krsto
12.02.2024-16:07 16:07
Reply to  BijeliPavle

Oni koji idu po PUFova po Njemackoj i Holandiji kazu da se tamosnje kurave sporazumevaju s musterijama na svim jezicima bez problema…Svaka od njih je poliglota jer je naucila par osnovnih rijeci kao sto su na pr -posto, koliko, moze, ne moze, itd…Tako i teniseri nauce par osnovnih rijeci u vezi tenisa a novinari ih uvijek pitaju isto ili im cak menadzeri i obezbedjenje koji cekiraju novinare unaprijed prevedu pitanje i odgovor tako da oni samo ponove kao papagaji…
Uostalom koliki IQ i koliko obrazovanje moze imati neko kome je masinbravar Deretic idol i pojam obrazovanja???..