Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Božićni sukob na Cetinju: CPC implodira

Juče je ta crkva bila na najnižoj tački od obnove. Juče su se provladini mediji toj crkvi sprdali, a ta se sprdnja na društvenim mrežama proširila u tradicionalne izraze mržnje prema Cetinju i Cetinjanima.

Piše: Andrej Nikolaidis

Neke stvari se, prosto, teško – ako ikada – mijenjaju.

Da se juče na Cetinju, na Dvorskom trgu, pojavio lično Sveti Petar Cetinjski, pa se obratio Crnogorcima, samo bi istim riječima nastavio gdje je stao kad ga je smrt prekinula.

Što se može shvatiti kao potvrda vječnoga trajanja svečevih upozorenja. Ali i potvrda vječnoga trajanja crnogorskih slabosti.

Je li neko juče gledao klipove koji prikazuju sukob pristalica CPC a da nije osjetio beskrajnu mučninu i neprijatnost? Bilo je – ono što smo vidjeli – svjedočenje da, kako je primijetio moj prijatelj, posrnuću prosto nema kraja. Nema, jer dno zapravo ne postoji. Ono što si juče proglasio dnom već sutra vidiš kao ono visoko gore iznad nas.

Hajde da ostavimo po strani to što je, ako tvrdiš da si hrišćanin, Božić posljednji dan kada bi se smio latiti nasilja. Kad se pobiješ na Božić, to je kao da nekoga razapneš za Vaskrs: nije da si pogrešno razumio nešto, nego nisi razumio ništa.

Malo je šta na ovome svijetu ostalo od izvornoga hrišćanskog učenja. Na zapadu, Božić je komercijalizovan: to je još jedan dan kad se nemilice troše pare. Kod nas je Božić – nacionalizovan. Ali ne u smislu da je postao imovina koja je prešla u vlasništvo države. Ne. Nego bukvalno: Božić je postao vlasništvo nacije.

Uprkos uvriježenom mišljenju, Crnogorska pravoslavna crkva, nakon što je obnovljena, imala je odličan osnov da se razvije. Bila je onakva kakva bi hrišćanska crkva, da je bilo sreće, zauvijek ostala, da Rim nije izvršio aproprijaciju hrišćanskog učenja i da hrišćanstvo nije postalo religija Imperije. Bila je, ta crkva, poput ranih hrišćana. Nije imala ništa, bila je sirota, bila je glas potlačenih. Bila je suprotnost luksuzu, moći, oholosti Srpske pravoslavne crkve. Iako nije uspjela izmaći etnofiletizmu, nije postala motor crnogorskoga nacionalizma – moguće i zato što taj nacionalizam i postoji tek u izlišnom i blijedom pokušaju. Ali nije rasla. Da bi se na kraju podijelila i postala slabija nego ikada.

Juče je ta crkva bila na najnižoj tački od obnove.

Juče su se provladini mediji toj crkvi sprdali, a ta se sprdnja na društvenim mrežama proširila u tradicionalne izraze mržnje prema Cetinju i Cetinjanima.

CPC implodira. Busanje u prsa i šuplja priča nikada nisu zaustavili imploziju.

Ko je politiku odvajao od hrišćanstva, traćio je vrijeme. Hrišćanstvo je, izvorno, vrlo revolucionarno. I vrlo, vrlo političko, jer ono nastaje ne samo kao religija, nego i antimperijalna ideologija. Otkrivenje Jovanovo je, između ostalog, i anti-imperijalni manifest.

Kakva je politička poruka juče poslata sa Dvorskog trga? Loša. I gora od loše.

Kad je teško, hajde da se međusobno pokrpimo. Neprijatelja nemamo, sve nam je banja, med i mlijeko teku crnogorskim kršem. Kad je tako, budimo neprijatelji jedni drugima. Jer što je muškarac bez brkova, što je čoek bez neprijatelja?

A kad se bruka desi, šta onda? Kao i uvijek: krivi sve, osim sebe. Kriva je BIA, kriv je Milo, kriv je DPS, kriv je duh Amfilohijev. Svi su krivi, samo ne famozno „mi“.

I to je možda ono najgore: potpuno odsustvo autorefleksije, samokritike i svijesti o odgovornosti.

To je garancija daljega propadanja.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

21 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Aleksadar
07.01.2024-09:40 09:40

Nikolaidis stavlja CPC i izvorno hriscanstvo u isti tekst da bi im dao kredibilitet. Nikad nisu imali veze sa hriscanstvom, imaju malo vjernika koji uglavnom ne vjeruju, a svjestenici im variraju od raspopa do austrijskih policajaca.
Posvadjase se oko para, kao mnoge druge NVO.

Sindon
07.01.2024-14:21 14:21
Reply to  Aleksadar

Andrejev Respect

SINDJA
07.01.2024-22:44 22:44
Reply to  Aleksadar

GOSPODINE TREBA BITI IZUZETNO POKVAREN I BUDALA PA SMATRATI DA JE CRKVA SRBIJE HRISCANSKA .Nazalost ona jos nije primila hricanstvo i nikada nece! To je fasisticka organizacija koja je zaposjela crngorske crkve i manastire,a sto se popova tice tu je tek egzotika ima ih svih vrsta i svih orjentacija.. Zto bolje je da cutis ,jer to sto pricas je trabunjanje!

SrbNaQraz
10.01.2024-02:47 02:47
Reply to  Aleksadar

E neka su tvoji svetoqrci prava religija, a to što imate raspopa i djakona solaša ka pljeve, pedofila, kurvara i lopina je valjada pravi duh svetoqrzoslavlja. Oplakah koja si budaletina :))))))

džudović
07.01.2024-09:44 09:44

Veoma tačno! Odličan tekst i viđenje jučerašnjeg događaja.

Tajfun
07.01.2024-10:26 10:26

Mihaila je instalirala SS(svetosavska sekta) da sprijeci afirmaciju CPC,sto je za vrijeme 25-snjeg stolovanja i uspio,nasa dijaspora je uplacivala znacajna sredstva CPC koje je izgleda pojela maca.

Aleksa
07.01.2024-11:11 11:11

Sukobi su poceli kada je Boris nekanonski izabran na ulici. Prije ce bit da je njega neko ubacio. Mada mislim da se radi o tradicionalnoj, standardnoj svadji oko para.

Kalogardi
07.01.2024-13:05 13:05
Reply to  Aleksa

Bia i skaljarci koriste nemocnog starca,nemojte vladiku Borisa stavljsti u isti kos,ono juce je zastidje,neprijatelji Crne Gore likuju.

Mino
07.01.2024-15:02 15:02

I tako to. Usnuh cudan san dje je poplava prekrila most, prohodan,a prijatelja starog trazim s druge strane.Dali cemo se prepoznati ?
Kad vjeronauk uvedu u skole a Crnogorska vojska pred njima bude klečal,o boze, tada cemo nestati puni para,pomiluj nas gresnike.
Po drugi put zbogom

Svetlana M.
07.01.2024-16:14 16:14

,,O Crnogorci! Tako vi svega što vi je najmilije Tako vi ovoga i onoga svijeta Tako vi duše i obraza Tako vi jučerašnjice i śutrašnjice Tako vi dana današnjega. Tako vi vaše đece Tako vi neba i mora na njinim rukama Tako vi dana na njinome licu Tako vi sunca u njinome glasu. Ne budite tuđa metla i lopata Ne ližite tuđe šake Ne obijajte tuđe pragove Ne dajte se varati Ne dajte se kupovati Ne budite tuđa sreća Vrćite se sebi i svome. Tako vi ljeba i vode Tako se lako sa dušom rastajali Tako vi zemlje u koju… Pročitaj više »

Dajana
07.01.2024-16:31 16:31

CPC će ponovo biti Autokefalna, a vašu crkvu i svu njenu zaostavštinu ćemo izbrisati sa lica zemlje!!!

Rovca/Vračar
07.01.2024-17:37 17:37

Dajana , brisanje džamija crkava i bilo kojih bogomolja je rat prema Bogu. To nije dobro za agresora.

Tako je
07.01.2024-17:43 17:43

Džudoviću. Nikoladis kome tepamo Niko je iz junačke kuće i veliki ali i pravi vjernik prave bande CPC.

Cetinjanka
07.01.2024-19:16 19:16

Zar veliki Andrej multipraktik nije iznad ovih profanih stvari? Pitam samo?

Mojaš
07.01.2024-20:36 20:36

Besmislen tekst na nivou srednje škole.Pogotovo je zanimljivo čitati pretenciozne tekstove ljudi koji se deklarišu kao anacionalni,ateisti,agnostici…CPC ima očigledan problem koji sama treba da riješi.To je pitanje prije svega za vernike i sveštenstvo CPC.Nijesu smjeli dozvoliti da se Mitropolit javno kompromituje sve i da je vladika Boris u pravu,jer neke stvari ostaju u kući.Ovako,CPC je došla u veoma mučnu situciju gdje je odigrala pogrešan korak unazad.Daj bože pameti i mudrosti svima da se iz ove situacije što prije izađe.

SINDJA
07.01.2024-22:49 22:49
Reply to  Mojaš

NITI JE TEKST BESMISLEN A JOS MANJE NIVOA KOJE SI MU ODREDIO..PITAM SE DA LI UOPSTE ZNAS DA CITAS,MISLIM DA NE!

Boka
08.01.2024-01:04 01:04

Je li ti sad jasno što je SPC prokleta? Upravo si odgovorio. Izbrisaćete se sami jer ratujete s Bogom. Pozdravila vas Vaseljenska. Tik tak.

veterinarastvo
08.01.2024-06:56 06:56

Crnogorci su oduvijek bili samo s. oka koju je držala na okupu manjina silom i toljagom. Obično oni što se busaju su najslabiji i najlabilniji i nije dovoljno takve samo prozreti. Nego ih ukloniti jer šire zlo kao virus. A šta očekuješ Nikolaidis da se neki Crnogorac onig tipa možda izvini ili spozna grešku?Neće nikad jer je dovoljno g..p za to. Spaznaće je jedino ako mu se silom dokaže da radi štetu svojom g..posti i lažnom veličinom. Čak i tvoje pisanje je uzaludno jer to većina i ne razumije a i neće. Crnogrci razumiju samo s..ilu, treba ih b.iti stalno… Pročitaj više »

BobZekovic
08.01.2024-09:51 09:51

Zar i ti Andrej Nikolaidis. Još jedan pucanj u raspetu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Pucanj u one koji su hriščanski nadanuto, Gandijevski hrabro pružili ruku pomiranja i prijateljstva onima koji iznutra ubijaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu već decenijama. Za diviti se hrabrosti i prisebnosti Bajica , Mitropolita Bajica i Svještenstva CPC da izbjegnu novu tragedij u Prijestonici. Nijedna crnogorska institucija, nijedna politička partija, nijedna NVO, ni jedan crnogorski intelektualac, pa evo ni Nikolaidis, nijesu osudili ovaj teroristički akt u režiji umirovljenog mitropolita CPC i njegovog krimalno-terorističkog okružnja, koje decenijama pokušava da uništi CPC. Nikolaidisov tekst je doprinos rašomonizaciciji užasnog, organizovanog napada na… Pročitaj više »

Zekaj_B
11.04.2024-11:53 11:53
Reply to  BobZekovic

Ne dipr, zekaj!

Zekaj_B
11.04.2024-11:51 11:51

Čudi da nijesi bio ovako agilan kada je začet razdor 3 septembra prošle godine! To su korijeni zla, ili si se uključio u “medijsko sponzorstvo” otpadnika od CPC, bivšeg episkopa Bojovića!?