Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada sprema čistku u Montenegro Airlinesu i traži ključ za krizu

Predstavnici Vlade razgovarali su prethodnih dana kako će riješiti finansijsku krizu, koja otvara i pitanje bezbjednosti

Vanredna Skupština akcionara nacionalne aviokompanije “Montenegro erlajns” (MA) odložena je za utorak, objavljeno je na sajtu MA.

Skupština je trebalo da bude sjutra, a iz MA juče “Vijestima” nijesu odgovorili zbog čega je odložena.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nema još konačnog dogovora u vezi sa tim ko će biti novi članovi Odbora direktora (OD) i predsjednik. Predstavnici Vlade, uključeni u rješavanje problema MA, razgovarali su prethodnih dana o tome kako će riješiti finansijsku krizu u nacionalnom avioprevozniku, koja otvara i pitanje bezbjednosti. To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora u izvršnoj vlasti i DPS-u.

Daliborka Pejović (DPS), koja je predsjednica Odbora direktora od sredine 2013. godine, ranije je podnijela zahtjev za razrješenje sa te funkcije. Nezvanično, izvori bliski Pejovićevoj kažu da ona očekuje da do toga neće doći, a izvori “Vijesti” u vrhu vladajućeg DPS-a da najvjerovatnije ne ostaje na čelu MA. Rješenje za izvršnog direktora je gotovo dogovoreno.

Od uprave MA stigao je Vladi predlog da se izmjenama Statuta mjesto predsjednika Odbora direktora profesionalizuje, da bi vršilac te dužnosti imao definisan ugovor i mjesečnu nadoknadu. Oni očekuju da se o tom predlogu izjasni Vlada, koja je gotovo stopostotni vlasnik kompanije.

Predsjednik Borda direktora trenutno prima nadoknadu, u visini jedne prosječne zarade. Ukoliko bi Vlada prihvatila izmjene Statuta, mogao bi primati dvije ili tri prosječne zarade. Skupština akcionara će u utorak da se bavi izmjenama i dopunama Statuta, razrješenjem trenutnih i izboru novih članova Odbora.

Nacionalna avio-kompanija je duže u krizi. Osim što dio kopilota ne radi zbog kašnjenja zarada i nezadovoljstva zbog selektivne isplate plata, MA je zbog vanrednih dešavanja i “operativnih problema” ostao na tri aviona. Jedan period je radio sa samo dva operativna aviona.

Premijer Duško Marković tražio je nedavno od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da u najkraćem roku dostavi Vladi detaljnu informaciju o stanju u MA. Iz Vladinog biroa više od sedmicu ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” da li je premijer dobio traženu informaciju i šta će učiniti.

Akumulirani gubitak MA, prema posljednjem izvještaju o devetomjesečnom prošlogodišnjem poslovanju, prikazan je 64,4 miliona eura, dok je imovina procijenjena na 54 miliona. Dugoročne i kratkoročne obaveze iznose 82 miliona.

Poslanik SDP-a i bivši ministar finansija Raško Konjević upozorio je da Vlada MA ne može da daje državnu pomoć, a stanje u kompaniji je takvo da joj prijeti stečaj.

Izvor: Vijesti

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve