Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

Većina priznala krivicu, a Dikića čeka suđenje

Grupa srpskih državljana, koja je uhapšena 16. oktobra prošle godine zbog sumnje da je pripremala terorističke napade u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisala je sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, saznaje Pobjeda.

Većina okrivljenih potpisala je sporazum o priznanju krivice i uskoro će se naći pred sudom. Tužilaštvo međutim ne želi nagodbu sa Bratislavom Dikićem, bivšim komandantom srpske Žandarmerije, jer se sumnjiči da je trebalo da bude ključni koordinator akcije ispred zgrade Skupštine, piše list. Konačnu riječ o sporazumu daće vijeće Višeg suda, kojem će biti dostavljene nagodbe sa okrivljenima.

Tužilaštvo ne želi nagodbu sa Bratislavom Dikićem, bivšim komandantom srpske Žandarmerije

Zbog učešća u pripremanju terorističkih napada u pritvoru su: Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić.

Kako se navodi u dokumentima Tužilaštva, kriminalnu grupu koja je trebala da izazove krvoproliće oformili su dvojica ruskih državljana Eduard Širokov (45) iz Čita i Vladimir Popov (36) iz Kirganstaja.

Kriminalnu grupu koja je trebala da izazove krvoproliće oformili su dvojica ruskih državljana Eduard Širokov i Vladimir Popov

U vrijeme planiranja napada bili su u Beogradu i dogovarali sa Aleksandom Sinđelićem detalje akcije koja bi vodila do krvoprolića na podgoričkim ulicama. Sinđelić je priznao da je po njihovom nalogu vrbovao ljude koji su trebali da se okupe ispred parlamenta, izazovu haos, nasilno uđu u tu instituciju, pucaju u građane, a nakon toga likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. U čitavu akciju uključio je Dikića, koji je trebalo da kontroliše protestante ispred Skupštine.

Sinđelić je priznao da je po nalogu Širokova i Popova vrbovao ljude za pokušaj terorističkog napada

Narednih sedmica očekuje se izručenje dvojice srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koji se proširenom naredbom za sprovođenje istrage terete da su bili uključeni u pripremanje terorističkih napada. Srpskom Ministarstvu pravde uručena je molba za njihovu ekstradiciju. Kako se navodi u aktu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, Ristić je komunicirao sa ljudima koji su priznali svoje učešće u planiranju terorističkih napada.

U jednom od snimljenih razgovora Ristić i Sinđelić, koji je dobio status svjedoka saradnika, razgovaraju o situaciji u Crnoj Gori i FSB-u koja treba da završi ,,dogovoreni posao“. Bogićević i Ristić se terete da su oformili kriminalnu organizaciju čiji cilj je bio da 16. oktobra u Podgoricu unesu oružje, nasilno uđu u zgradu Skupštine, zauzmu vlast po cijenu žrtvovanja pristalica opozicione partije Demokratski front, čiji član je, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, trebalo da izazove sukob sa službenicima Uprave policije.

Ime političara Demokratskog fronta koji je bio uključen u pripremanje terorističkih napada do danas nije otkriveno.

Teroristički napadi osujećeni su zahvaljujući srpskom državljaninu Mirku Velimiroviću, koji je uzeo novac od Sinđelića kako bi naoružao grupe koje su trebale da nasilno uđu u zgradu Skupštine.

Velimirović je prije kupovine oružja otišao u Centar bezbjednosti i ispričao detalje planiranog krvoprolića. On je sa Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice i Viši sud ga je osudio na uslovnu kaznu.

Izvor: PinkM/Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve