Nakon što je društvena mreža Twitter postavila znak upozorenja na dva tweeta Donalda Trampa da informacije iz njih treba provjeriti, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je zaprijetio da će republikanci pokušati zatvoriti platforme društvenih medija, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Agencija Reuters javlja, pozivajući se na zvaničnike iz Bijele kuće, kako će američki čelnik potpisati u četvrtak izvršnu naredbu o društvenim mrežama.

Dodaje se kako zvaničnici nisu ponudili više detalja i da je nejasno kako Tramp može ispuniti svoju prijetnju da će ugasiti privatne kompanije, među kojima je i Twitter Inc.

Agencija ističe kako je Unija za američke građanske slobode navela kako Prvi amandman američkog Ustava ograničava mjere koje Tramp može poduzeti.

Jedna od Trampovih poruka odnosila se na neutemeljene tvrdnje o velikim prevarama na dopisnom glasanju, navodi Puljić.

“Trump se požalio da društvene mreže u potpunosti guše konzervativne glasove te da ih, zbog toga, treba regulirati ili ih zatvoriti. Od jučer se najavljuje da će američki predsjednik potpisati izvršnu odredbu o regulaciji društvenih mreža.”

Facebook protiv Twittera

Kellyanne Conway, savjetnica predsjednika Trampa, podržala je njegove napade na Twitter te je dodatno napala direktore te društvene mreže, optuživši ih za za pristranost”, dodaje on.

“Republikanci u Kongresu odavno traže način kako obuzdati kompanije koje imaju u vlasništvu društvene mreže. Tako je senator Marco Rubio poručio da se te kompanije sada počinju ponašati kao urednike u izdavaštvu te da ne bi trebali više biti zaštićeni od odgovornosti.”

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg prozvao je Twitter zbog stavljanja upozorenja na tweet koji je postavio Tramp.

Upozorenje se odnosilo na to da Trampova poruka treba biti provjerena, a Zuckerberg je za Fox News rekao da se privatne digitalne platforme ne bi trebale ponašati kao “arbitri istine”.

“Mi imamo drugačiju politiku nego Twitter o ovome. Ja čvrsto vjerujem da Facebook ne bi trebao biti arbitar istine o onome što ljudi stavljaju na internet. Privatne kompanije vjerojatno ne bi trebale, osobito kompanije društvenih platformi, biti u poziciji to činiti”, kazao je Zuckerberg.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve