Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Spriječiti kulminaciju krize

Vrijeme je da sve političke partije same iniciraju izlazak iz političke krize i spriječe njenu kulminaciju, od koje najveću štetu imali građani Crne Gore.

foto: rtcg.me

Trenutno stanje loše utiče na ukupnu situaciju Trenutno stanje loše utiče na ukupnu situaciju

To se navodi u zajedničkom apelu profesorice FPN-a, Olivere Komar, NVO aktiviste, Borisa Raonica, reditelja Nikole Vukčevića i muzičara Nikole Radunovića.

– Povodom aktuelnih dešavanja na političkoj sceni Crne Gore, a posebno oličenih prekjučerašnjom kulminacijom događanja u Skupštini Crne Gore, upućujemo apel svim političkim partijama i odgovornim pojedincima da preuzmu odgovornost za svoje postupanje te da pokažu zrelost i odgovornost prema onima koje predstavljaju i da u svakom napetom trenutku djeluju u pravcu smirivanja tenzija i konačnog izlaska iz političke krize, navodi se u zajedničkom apelu.

Ovakvo stanje na javnoj političkoj sceni, kako su ocijenili, loše utiče na ukupno stanje u društvu “i nije u skladu sa načinom na koji treba rješavati konflikte u jednoj zdravoj i prema građanima odgovornoj zajednici”.

– Iako su sukobi i suprotstavljeni interesi potpuno normalna stvar za svaku političku zajednicu, način njihovog rješavanja je lakmus zrelosti i društvenog kapitala te zajednice. Jučerašnja zbivanja ugrožavaju sve što smo kao zajednica i društvo do sada izgradili i bespotrebno unose napetost i strepnju u domove građana. Držimo da to nije u interesu ozbiljnih političkih subjekata u Crnoj Gori. Došlo je vrijeme da sve političke partije bez izuzetka, svjesne odgovornosti za svoja postupanja kao one koje predstavljaju građane, same iniciraju izlazak iz političke krize te spriječe bilo kakvu mogućnost njene dalje kulminacije koja bi najviše štete imala upravo po građane Crne Gore, istakli su Komar, Raonić, Vukčević i Radunović.

Navode da žele da vjeruju “da smo dovoljno demokratski zreli da ne očekujemo svaki put od međunarodnih faktora da se umiješaju kako bi nas uputili na rješavanje problema koji se tiču nas i naših građana”.

– Tenzije koje postoje usljed najavljenih akcija Specijalnog tužilaštva po pitanju lišavanja slobode poslanika ne smiju opravdati bilo kakvo nasilje ni u Skupštini Crne Gore ni van nje, dok s druge strane svaki potez Tužilaštva mora biti utemeljen argumentovan i što je najbitnije valjano iskomuniciran sa svim javnostima. Posebnu odgovornost u ovoj situaciji ima Vlada Crne Gore i vladajuće političke partije koje ne smiju dozvoliti izolaciju određjenih partijskih struktura na političkoj sceni već proaktivno učestvovati u pravcu iznalaženja rješenja za postojeće stanje, ističe se u apelu.

Posebno zabrinjava, kako su istakli, retorika koja je ovih dana prisutna na javnoj sceni “u kojoj se spominju ‘ratovi’, ‘skidanje glava’, kao i uvrede na identitetskim osnovama”.

– Podsjećamo na to ta je Crna Gora preksinoć (kao i prije mjesec dana) humanom akcijom koja nas je sve objedinila bez obzira na političke, identitetske i sve druge razlike, pokazala da je veća od toga. Svi politički subjekti bez razlike treba da prate primjer koji su im dali građani. S obzirom na to da se borite za naše povjerenje i glasove, evo jasne poruke – to je slika Crne Gore u kojoj želimo da živimo, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve